Zielone ciasto

Zielone ciasto

Wieczorem, w ramach kilku chwil spędzanych w „warsztacie” wspólnie z rysującym tego dnia mężem, postanowiłam upiec intrygujące mnie od dwóch tygodni ciasto. Czemu? Jeden ze składników nie pasuje do słodkości! Mowa o szpinaku, o którym w dzieciństwie mówiło się, że straszy smakiem…

Jak się kilka lat później okazało, nie taki diabeł straszny. Szpinak uwielbiamy, z tym, że na słono. Czy na słodko też się sprawdzi ???

Składniki na ciasto:

  • opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego (około 450 gram)
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru ( dodaję niecałą szklankę)
  • 1 i 1/3 szklanki oleju ( dodaję niecałą szklankę, ewentualnie dolewam)
  • 2 szklanki mąki krupczatki ( można pomieszać z pszenną, albo wymienić na nią)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii albo cukier wanilinowy

 

Składniki na krem:

  • około 250 ml śmietany kremówki
  • małe opakowanie serka mascarpone
  • ekstrakt waniliowy lub 2 płaskie łyżki cukru pudru

 

Do przybrania owoce sezonowe wg wyobraźni. Najlepiej prezentują się maliny lub borówki tworząc przepiękny kontrast z zielenią mchu.

Wykonanie:

  1. Wcześniej rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Można zblendować.
  2. Miksujemy mokre składniki w kolejności:
  • jajka z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę
  • stopniowo i delikatnie wlewamy olej
  • dodajemy ekstrakt
  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Suche składniki dodajemy do mokrych.
  3. Dodajemy szpinak i mieszamy masę łyżką.
  4. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm lub do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C ( góra-dół) lub 160 0 C ( termo obieg) około godziny.
  6. Miksujemy kremówkę z ekstraktem waniliowym lub cukrem pudrem.
  7. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone.
  8. Dodajemy bitą śmietanę do mascarpone (kolejność jest ważna!).
  9. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta nożem i kruszymy.
  10. Dekorujemy ciasto kremem śmietankowym, posypujemy zielonymi okruchami i dekorujemy ulubionymi owocami.
  11. Schładzamy w lodówce około 2 godziny a potem delektujemy się smakiem.

 

Szpinak na słodko !!! Jedno z lepszych odkryć kulinarnych !!! Dla zabawności dodam, że przepis dostałam od koleżanki – Justynki. Przeczekując burzę w lesie rozmawiałyśmy o przyjemnych rzeczach, czyli o słodkościach 😉

zielone-ciasto-szpinakowe-3-czas-na-pasje zielone-ciasto-szpinakowe-czas-na-pasje