Mocno czekoladowe ciasto z musem śliwkowym

ciasto czekoladowe

Kradzież śliwek z drzew porzuconych na opuszczonych działkach, czyli potocznie mówiąc szaber, dostarczył nam przepysznych owoców oraz dziecięcej radości –  dzięki temu powstało coś pysznego 🙂

Niestety, ciasto ze śliwkami okazało się zakalcem, ale jakże pysznym, hihi 😉 Połączenie ciasta kakaowego ze śliwką podziałało na zmysły i zainicjowało myśl, że można przygotować inne, tym razem z winnym podkładem  😉 Zapowiedziani goście to 18 +, więc wina  nie żałowaliśmy 😉

Składniki na ciasto (wg przepisu ze strony Moje Wypieki):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 1 szklanka półsłodkiego czerwonego wina

 

Składniki na mus śliwkowy (szaber inspiracja) :

  • 0,5-1 kg śliwek
  • 1-2 szklanek czerwonego półsłodkiego wina
  • 1-2 łyżek cukru

 

Składniki na czekoladowe ganache:

  • 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100-200 ml śmietanki do kawy lub kremówki
  • 15-30 gram masło

 

Wykonanie:

  1. Przesiewamy suche składniki: mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
  2. W drugiej misce mieszamy (nie miksujemy) jajka, maślankę, olej, wanilię, cukier i wino.
  3. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do tortownicy min 23 -26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w temp. 1800 C około 50 – 60 min.
  6. Śliwki oddzielamy od pestek, wkładamy do garnka, zalewamy winem (tylko do zakrycia), ewentualnie dodajemy cukier do smaku i gotujemy do odparowania wina. Śliwki nie muszą się rozpadać. Jeśli mus jest zbyt rzadki, zagęszczamy żelatyną.
  7. Śmietankę mocno podgrzewamy (nie wolno zagotować), rozpuszczamy w niej czekoladę i dodajemy masło cały czas mieszając (proporcje: na jedną tabliczkę czekoaldy przypada 100 ml śmietanki i 15 gram masła).
  8. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch – około 1/3 wysokości (możemy go zamrozić i wykorzystać jako spód innej inspiracji).
  9. Ciasto zalewamy gęstym musem śliwkowym.
  10. Mocno czekoladowe ciasto z musem śliwkowym dekorujemy płynnym czekoladowym ganache.

 

Z warsztatu wyszedł mocno aromatyczny i kuszący tajemniczością deser….

ciasto-czekoladowe-z-musem-sliwkowym1 ciasto-czekoladowe-z-musem-sliwkowym2 ciasto-czekoladowe-z-musem-sliwkowym3 ciasto-czekoladowe-z-musem-sliwkowym5

 

Zobacz również