Torciki kreciki

Torcik - mini kopiec kreta

A co tam duży kret, zrobimy dziś małe kreciki. Trochę przy nich zabawy, ale i frajda przeogromna! Przy foremkach z muffinek można dać upust emocjom!  No i daliśmy wyklejając je piaskiem z ciastek Oreo 🙂

Składniki na ciasteczka:

  • opakowanie ciasteczek Oreo lub zamienników ( sprawdzają sie świetnie) z nadzieniem waniliowym
  • 50 gram masła

 

Składniki na krem:

  • 100-150 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy lub płaska łyżka cukru pudru do smaku

 

Banany, banany, banany !!!

Wykonanie:

  1. Oddzielamy jasną masę ciastek od ciemnej części.
  2. Ciemną część ciastek kruszymy lub blendujemy i 2/3 okruchów mieszamy z miękkim masłem (resztę zostawiamy do posypania).
  3. Zaczynamy zabawę z wylepianiem dna i brzegów silikonowych papilotek muffinkowych.
  4. Miksujemy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywną pianę i dodajemy jasną masę z ciastek.
  5. Muffinki napełniamy kremem i pokrojonymi kawałkami banana tworząc formę kopca.
  6. Górę muffinek posypujemy skruszonymi ciemnymi ciastkami.
  7. Schładzamy w lodówce około 2 godziny.
  8. Podajemy w papilotkach lub wcześniej zdejmujemy je. Uwaga, ostrożnie, kreciki są bardzo delikatne!

 

Wow !!! Torciki wyszły pięknie !!! Zabawa przednia a co najlepsze, można zjeść wszystkie bo są takie malutkie 😉