Zapiekana mozzarella z pomidorami

Zapiekana mozzarella z pomidorami

Jedzenie chcemy zacząć szybko i dobrze! Czasu mało, bo tylko pół godzinki na przygotowanie niespodzianki, potem zapiekanie w piekarniku  przez 20 minut  i zaproszenie do degustacji.

Składniki :

  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 pomidory
  • 4 płaskie plastry boczku lub szynki
  • puszka pomidorów krojonych
  • zioła, przyprawy do smaku, koniecznie świeża bazylia, kapary, oliwki

 

Wykonanie:

  1. Kulki mozzarelli owijamy boczkiem lub szynką i spinamy wykałaczką.
  2. Pomidory nacinamy do połowy „na krzyż”.
  3. Składniki układamy w naczyniu do zapiekania.
  4. Pomidory z puszki doprawiamy przyprawami i ziołami.
  5. Zalewamy pomidory i mozzarellę.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut.
  7. Po zapieczeniu posypujemy listkami świeżej bazylii, kaparami i oliwkami.
  8. Serwujemy z bagietką.

 

Przepis zaczerpnęłam ze strony kuchnialidla.pl. Danie szybkie ale z wyobraźnią. Proste ale pyszne. Zwyczajne ale niezwyczajne. Spróbujcie sami!

zapiekanka-pasja-pomidory2 Zapiekana mozzarella z pomidorami

 

Zobacz również