Żurek

Na bazie zakwasu z mąki żytniej można przygotować wiele odmian podobnych do siebie zup. Z dzieciństwa pamiętam zalewajkę – rzadki  czyli wywar z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i wędzoną  kiełbaską zalany zakwasem żytnim, zupę kawalerską – czyli jak nazwa sugeruje,  ugotowaną na kiełbasie i  zalaną zakwasem żurkowym, barszcz biały – z chrzanem i zabielany śmietaną, żurek awangarda – czyli ze wszystkim.

Chcielibyśmy podzielić się przepisem na żurek, który najbardziej przypadł nam do gustu i jest wynikiem różnych doświadczeń żurkowych Leszka. Może i trochę bardziej pracochłonny od pozostałych przepisów, ale wyjątkowy za sprawą tajemnej przyprawy, która gości w naszej kuchni.

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu z mąki żytniej ( zawsze korzystamy ze sprawdzonych źródeł, zazwyczaj dokwaszamy około tygodnia)
  • warzywa na wywar
  • przyprawy (sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek)
  • wędzone żeberko
  • biała kiełbaska
  • 4, 5 pieczarek
  • ziemniaczki
  • cebula
  • czosnek
  • jajka

 

Wykonanie:

  1. Gotujemy wywar warzywny na wędzonce.
  2. Dodajemy pieczarki wcześniej usmażone na patelni i pół cebuli w jednym kawałku przypieczonej nad palnikiem gazowym.
  3. Przygotowany wywar zalewamy zakwasem żurkowym.
  4. Dodajemy przyprawy do smaku – najważniejszy jest majeranek.
  5. Dodajemy białą kiełbasę (uwielbiamy majerankową).
  6. Wolno gotujemy aż smaki przejdą się.
  7. Osobno gotujemy ziemniaki w łupinkach, obieramy i kroimy na połowę lub w ćwiartki, układamy na talerzu.
  8. Gotujemy jajka i układamy pokrojone w ćwiartki na talerzu.
  9. Zalewamy przygotowanym żurkiem.
  10. Kiełbasę podajmy w miseczce lub osobno i zjadamy z musztardą lub chrzanem.

 

Czasem zastanawiam się co sprawia mi większą przyjemność – zajadanie się żurkiem czy podglądanie z jakim zaangażowaniem Leszek go przyrządza 🙂

Na pewno jest to najlepszy przepis i nie ukrywam, że ciężko mnie namówić na inny 😉

 zur-slaski-przysmak-jajka Żur - śląski przysmak

 

Zobacz również