Zupa krem z dynii

Często wykorzystujemy warzywa sezonowe – jesienią dynię. Do czasu spożycia pełni ona w naszym domu funkcję ozdobną, a gdy mamy ochotę zjeść – pichcimy, gotujemy, pieczemy. Jednym z ulubionych i rozgrzewających w chłodne popołudnia smaków jest krem z dynii.

Składniki:
• dynia
• warzywa na wywar (w tym 2 marchewki do podsmażenia)
• 1-2 cm korzeń świeżego imbiru
• przyprawy do smaku, najważniejsze jest curry

dynia-czas-na-pasje-jesien-potrawa
Wykonanie:
1. Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubą kostkę.
2. Przygotowujemy około 2 l wywar warzywnego ( poza curry, przyprawimy na początku gotowania aby wydobyć smak warzyw).
3. Marchewki pokrojone w plastry podsmażamy na oliwie i dodajemy do wywaru warzywnego.
4. Podobnie podsmażamy dynię.
5. Imbir obieramy, kroimy drobno, dodajemy do wywaru razem z dynią i doprawiamy curry.
6. Gotujemy aż dynia zmięknie.
7. Wszystko blendujemy.
8. Podajemy ze świeżą pietruszką lub kolendrą i kleksem śmietany.

Krem najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki przegryzą się. Delektujcie się zatem talerzem dyniowego musu!

krem-z-dyni-czasnapasje krem-z-dyni-czasnapasje2

 

Zobacz również