Burger domowy

Burger ala Czas na pasje

Piątek, Leszek na chorobowym, ja wracam do domu zmęczona całym tygodniem pracy, a tu obiad niespodzianka – cudo!
Burger wykonany od podstaw. Tylko bułka była gotowa. Wyobraźcie sobie, że smakował tak samo pysznie jak wyglądał.

Składniki:

  • mięso mielone
  • 2 bułki maślane z makiem
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • sałatka szwedzka lub ogórki konserwowe
  • jogurt, majonez, curry
  • odrobina cebuli

 

Wykonanie:

1. Do mięsa mielonego dodajemy tylko przyprawy i solimy. Następnie formujemy płaskie kotlety (inaczej niż do kotletów mielonych zwanych karminadlami) i pieczemy na patelni grillowej z obydwu stron.
2. Przygotowujemy sos: mieszamy dwie łyżki majonezu z jogurtem i curry.
3. Bułki kroimy na połówki i przypiekamy na patelni (można dodać odrobinę masła) , tak by środek bułki był delikatnie chrupiący.
4. Na połówki bułek nakładamy sałatę, upieczone burgery, warzywa i zalewamy sosem.
5. Przykrywamy drugą połową bułki i wbijamy wykałaczkę do szaszłyków.

 

Zabawne wnioski ale chyba polubię jak Leszek choruje 😉

 

Burger ala Czas na pasje

Zobacz również