Barszczyk czerwony znamy wszyscy. A czy jedliście barszczy na naturalnym zakwasie? Jeśli nie, to zachęcamy do jego przygotowania. Kilka chwil i stara, znana receptura może zagościć w Waszych domach. Nie będziemy pisali o właściwościach zdrowotnych, bo to sprawa oczywista. Zakwas wykorzystujemy do picia w okresie jesiennym, podgrzany do krokietów, a na wigilię jest podstawą świątecznego barszczu z uszkami.
Składniki:
1 kg buraków
2 marchewki
2 pietruszki
5 ząbków czosnku
liście laurowy
ziele angielskie
2, 5 litra wody
2, 5 łyżki soli
Wykonanie:
Buraki, marchew i pietruszkę myjemy i obieramy.
Buraki kroimy w plastry.
Marchew i pietruszkę kroimy w słupki.
Obieramy czosnek i nacinamy ząbki.
Warzywa układamy w dużym słoiku przekładając przyprawami.
Zalewamy zagotowaną i przestudzoną wodą z solą tak, żeby zakryć warzywa.
Można dodać kawałek chleba na naturalnym zakwasie.
Dociążamy, aby warzywa nie pływały.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa tygodnie.
Gotowy zakwas przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Wigilijny barszczyk przygotowujemy na wywarze warzywno-buraczanym zalanym wcześniej przygotowanym zakwasem. Do smaku dodajemy suszone grzybki i majeranek. Dalej namawiam Leszka, aby wzbogacić smak suszoną śliwką – może w tym roku mi się uda 😉
…a zupełnie przy okazji, na szybko, za pomocą obieraczki do warzyw i odrobiny sera feta można przygotować sobie carpaccio z buraka – niedoceniona, a jakże pyszna przekąska. Na zdrowie!
Pasja zbliża ludzi. O dziwo to nie musi być ta sama dziedzina. Wystarczy już sama wiedza, że ma się do czynienia z człowiekiem, który żyje czymś więcej niż tylko dniem codziennym i nić porozumienia rodzi się sama.
yknik i znak zapytania użyty w tytule mają mocny akcent – stanowczy wykrzyknik i prawdziwe pytanie z żądaniem odpowiedzi. Tak – pójdziemy, pewnie w następny weekend.
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję.
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!!
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć.
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami.
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy.