Barszczyk czerwony znamy wszyscy. A czy jedliście barszczy na naturalnym zakwasie? Jeśli nie, to zachęcamy do jego przygotowania. Kilka chwil i stara, znana receptura może zagościć w Waszych domach. Nie będziemy pisali o właściwościach zdrowotnych, bo to sprawa oczywista. Zakwas wykorzystujemy do picia w okresie jesiennym, podgrzany do krokietów, a na wigilię jest podstawą świątecznego barszczu z uszkami.
Składniki:
1 kg buraków
2 marchewki
2 pietruszki
5 ząbków czosnku
liście laurowy
ziele angielskie
2, 5 litra wody
2, 5 łyżki soli
Wykonanie:
Buraki, marchew i pietruszkę myjemy i obieramy.
Buraki kroimy w plastry.
Marchew i pietruszkę kroimy w słupki.
Obieramy czosnek i nacinamy ząbki.
Warzywa układamy w dużym słoiku przekładając przyprawami.
Zalewamy zagotowaną i przestudzoną wodą z solą tak, żeby zakryć warzywa.
Można dodać kawałek chleba na naturalnym zakwasie.
Dociążamy, aby warzywa nie pływały.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa tygodnie.
Gotowy zakwas przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Wigilijny barszczyk przygotowujemy na wywarze warzywno-buraczanym zalanym wcześniej przygotowanym zakwasem. Do smaku dodajemy suszone grzybki i majeranek. Dalej namawiam Leszka, aby wzbogacić smak suszoną śliwką – może w tym roku mi się uda 😉
…a zupełnie przy okazji, na szybko, za pomocą obieraczki do warzyw i odrobiny sera feta można przygotować sobie carpaccio z buraka – niedoceniona, a jakże pyszna przekąska. Na zdrowie!
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję. Please follow and like us:
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!! Please follow and like us:
Są chwile wyjątkowe w życiu…w tym roku jest to czas oczekiwanie na naszą córeczkę – Dorotkę. Niezwykły okres, niezapomniane, pełne wzruszeń momenty. Please follow and like us:
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć. Please follow and like us:
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami. Please follow and like us:
Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę. Please follow and like us:
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy. Please follow and like us:
Najlepsze owoce to…. jagody! Poza koktajlem, który możemy pić codziennie, proponujemy apetyczny przepis na proste i najwspanialsze na świecie ciasto z jagodami w roli głównej. Please follow and like us:
Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki smakowe. Please follow and like us:
W upalne dni najlepiej smakują nam lekkie, owocowe ciasta. Do tego galeratka, bita śmietana lub jogurt i prawdziwa rozkosz czeka nasze podniebienie 🙂 Please follow and like us:
Przepisów na pierogi jest kilka – wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić. Ciasto jest elastyczne dzięki Please follow and like us: