Zakwas buraczany

zakwas buraczany

Barszczyk czerwony znamy wszyscy. A czy jedliście barszczy na naturalnym zakwasie? Jeśli nie, to zachęcamy do jego przygotowania. Kilka chwil i stara, znana receptura może zagościć w Waszych domach. Nie będziemy pisali o właściwościach zdrowotnych, bo to sprawa oczywista. Zakwas wykorzystujemy do picia w okresie jesiennym, podgrzany do krokietów, a na wigilię jest podstawą świątecznego barszczu z uszkami.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • liście laurowy
  • ziele angielskie
  • 2, 5 litra wody
  • 2, 5 łyżki soli

 

Wykonanie:

  1. Buraki, marchew i pietruszkę myjemy i obieramy.
  2. Buraki kroimy w plastry.
  3. Marchew i pietruszkę kroimy w słupki.
  4. Obieramy czosnek i nacinamy ząbki.
  5. Warzywa układamy w dużym słoiku przekładając przyprawami.
  6. Zalewamy zagotowaną i przestudzoną wodą z solą tak, żeby zakryć warzywa.
  7. Można dodać kawałek chleba na naturalnym zakwasie.
  8. Dociążamy, aby warzywa nie pływały.
  9. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa tygodnie.
  10. Gotowy zakwas przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

 

Wigilijny barszczyk przygotowujemy na wywarze warzywno-buraczanym zalanym wcześniej przygotowanym zakwasem.  Do smaku dodajemy suszone grzybki i majeranek. Dalej namawiam Leszka, aby wzbogacić smak suszoną śliwką – może w tym roku mi się uda 😉

zakwas buraczany obieranie-buraka-czas-na-pasje obieranie-buraka-czas-na-pasje-bunclok

…a zupełnie przy okazji, na szybko, za pomocą obieraczki do warzyw i odrobiny sera feta można przygotować sobie carpaccio z buraka – niedoceniona, a jakże pyszna przekąska. Na zdrowie!

carpaccio-z-buraka

Zobacz również