Pierniki

Nadszedł czas świątecznych przygotowań –  ten okres kojarzy nam się z rozchodzącym się w całym domu zapachem cynamonu, goździków, pomarańczy. W naszych domach rodzice nie przygotowywali małych korzennych ciasteczek.  Jako dzieci słuchaliśmy jak rodzice kolegów, czy koleżanek kultywują przedświąteczną tradycję piernikową. Któregoś roku postanowiłam rozpocząć ten świąteczny rytuał, do którego przypadkiem, bo z poradą, dołączył Leszek. Teraz nie wyobrażamy sobie świąt bez piernikowych przygotowań.  Przepis, na korzenne aromaty, którymi chcielibyśmy się podzielić jest wynikiem eksperymentów i doświadczeń wspólnych przygotowań. Wyobraźcie sobie, że gdy pierwszy raz przygotowywałam świąteczne ciasteczka, do masy zapomniałam dodać jajek. Zorientowałam się, gdy już były upieczone i po dwóch tygodniach ciągle twarde. Z pomocą przyszedł Leszek proponując jak  najszybsze polukrowanie. Do świąt pierniki były idealne.

Czas na pasje - pierniki

Składniki:

  • 400 gram miodu
  • 300 gram cukru
  • 200 gram masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3-4 jajka
  • 10 gram sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika

 

Wykonanie:

  1. Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika.
  3. Do suchych składników dodajemy jajka, wlewamy mokre składniki i ugniatamy szybko.
  4. Ciasto owijamy folia i wkładamy do lodówki na 1-2 doby.
  5. Po schłodzeniu ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość około 2-4 mm.
  6. Foremkami wycinamy pierniki o różnych kształtach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C 8-10 minut.
  8. Wystudzone pierniki przekładamy do metalowych puszek.
  9. Po około tygodniu świąteczne ciasteczka korzenne dekorujemy czekoladą lub lukrujemy i ozdabiamy orzechami i suszonymi owocami.

 

Ze względu na słabość do czekoladowych smaków, nasze pierniki dekorujemy białą, mleczną, czasem gorzką czekoladą. Każdego roku na pewnym etapie przygotowań ktoś u nas gości aktywnie wspomagając produkcję. Chyba dobrze wykorzystujemy potencjał naszych znajomych 😉

pierniki-czasnapasje-09 pierniki-czasnapasje-08 

Zobacz również