Likier „kukułka”

Likier kukułka

Chciałam zabłysnąć przed mężem prostym przepisem na pyszny likier. Nie zdążyłam, bo zanim był gotowy, zniknął. Likier jest z cukierków „kukułek”, a jak większość kobiet mam słabość do kakaowych smaków.

Składniki :
• 300 gram cukierków „kukułek”
• 0,5 l wódki

Wykonanie:
1. Kukułki drobno kruszymy (wsypujemy do woreczka i kruszymy młotkiem do mięsa).

Likier kukułka

2. Wsypujemy do butelki z szerokim dzióbkiem (np.po Frugo) albo słoika i zalewamy alkoholem.


3. Wstrząsamy co drugi dzień do czasu, gdy kukułki całkowicie rozpuszczą się.
4. Delektujemy się smakiem.

Likier jest bardzo ciekawy w smaku z dość mocno wyczuwalna nutą alkoholu. Tym razem udało się zrobić do końca, więc i Leszek spróbował 😉

Domowy likier

 

Zobacz również