Zapiekany chlebek

Przepis, który Wam dzisiaj zaprezentujemy widzieliśmy już dawno na jednej ze stron internetowych (było to tak dawno, że nie pamiętamy na której), ale wcześniej nie było impulsu, aby go wykorzystać. Potrawę polecamy jako przekąskę dla gości – prezentuje się interesująco a najeść można się do syta.

Składniki:

  • chleb
  • pół kubka masła
  • zielona cebulka
  • około 300 gram żółtego sera
  • sól, pieprz


Wykonanie:

1. Chleb nacinamy w kostkę (proponuję zacząć od krojenia wzdłuż).

2. Pomiędzy nacięcia układamy plastry żółtego sera.

3. Oblewamy rozpuszczonym masłem z przyprawami i posypujemy zieloną cebulką.

4. Chleb owijamy folią aluminiową.

5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 25 minut – po 15 minutach otwieramy, żeby chlebek lekko się przypiekł.

W czasie degustacji potrawy mieliśmy namiastkę starych czasów, kiedy jadło się z tak zwanej jednej miski. Miski na zupę były trzy ale chlebem dzieliliśmy się odrywając smakowite kęsy.

Zobacz również