Najpopularniejsze ciasto, czyli jabłecznik. Szkoły przygotowania są różne – sami testujemy wersje proste i te bardziej skomplikowane, na zimno lub na ciepło. W pierwszej kolejności przedstawimy tą, która jest dla nas najciekawsza. Kompozycja jabłek wraz z korzennymi przyprawami i bakaliami powoduje lekkie zauroczenie smakiem a porcja apetycznego ciastka podanego na ciepło wraz z lodami waniliowymi przyprawia o zawrót głowy.
2. Dodajemy pokrojone, mocno schłodzone masło i siekamy nożem.
3. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie dodajemy schłodzoną śmietanę.
4. Owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 30 minut.
5. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle razem z przyprawami korzennymi do czasu, aż będą miękkie i odparuje sok.
6. Dodajemy rum i studzimy masę.
7. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na formę do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8. Spód ciasta po upieczeniu studzimy.
9.Obieramy dwa jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
10. Do przestudzonej masy dodajemy starte jabłka oraz bakalie i wykładamy na spód do ciasta.
11. Na górę ścieramy albo kruszymy drugą połowę ciasta.
12. Pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłecznik długo pozostaje apetyczny. Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy smaki przejdą się i ciasto zwilgotnieje. U nas bardzo szybko znika, zazwyczaj jednak udaję się zachować małą porcję na kolejny dzień 🙂
Pasja zbliża ludzi. O dziwo to nie musi być ta sama dziedzina. Wystarczy już sama wiedza, że ma się do czynienia z człowiekiem, który żyje czymś więcej niż tylko dniem codziennym i nić porozumienia rodzi się sama.
yknik i znak zapytania użyty w tytule mają mocny akcent – stanowczy wykrzyknik i prawdziwe pytanie z żądaniem odpowiedzi. Tak – pójdziemy, pewnie w następny weekend.
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję.
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!!
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć.
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami.
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy.