Jabłecznik

Najpopularniejsze ciasto, czyli jabłecznik. Szkoły przygotowania są różne – sami testujemy wersje proste i te bardziej skomplikowane, na zimno lub na ciepło. W pierwszej kolejności przedstawimy tą, która jest dla nas najciekawsza. Kompozycja jabłek wraz z korzennymi przyprawami i bakaliami powoduje lekkie zauroczenie smakiem a porcja apetycznego ciastka podanego na ciepło wraz z lodami waniliowymi przyprawia o zawrót głowy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
  • 1 kg jabłek
  • bakalie wg uznania ( rodzynki, żurawina, orzechy)
  • przyprawy korzenne ( cynamon, anyż, gałka muszkatałowa, goździki)
  • 3 łyżki ciemnego rumu

 

jabłecznik

 

Wykonanie:

1. Przesiewamy mąkę.

2. Dodajemy pokrojone, mocno schłodzone masło i siekamy nożem.

jabłecznik

3. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie dodajemy schłodzoną śmietanę.

jabłecznik

4. Owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 30 minut.

5. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle razem z przyprawami korzennymi do czasu, aż będą miękkie i odparuje sok.

6. Dodajemy rum i studzimy masę.

7. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na formę do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

8. Spód ciasta po upieczeniu studzimy.

9.Obieramy dwa jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

10. Do przestudzonej masy dodajemy starte jabłka oraz bakalie i wykładamy na spód do ciasta.

jabłecznik  jabłecznik

11. Na górę ścieramy albo kruszymy drugą połowę ciasta.

jabłecznik

12. Pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.

jabłecznik  jabłecznik

 

Jabłecznik długo pozostaje apetyczny. Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy smaki przejdą się i ciasto zwilgotnieje. U nas bardzo szybko znika, zazwyczaj jednak udaję się zachować małą porcję na kolejny dzień 🙂

 

Zobacz również