Wątróbka z jabłkiem

wątróbka

Wszyscy pamiętamy wątróbkę, którą przygotowywali nam w dzieciństwie rodzice. Wspomnienia, jak to wspomnienia, czasem są bardzo przyjemne, innym razem przyprawiają o delikatny grymas na twarzy. Niestety bardzo zdrowa ale też niedoceniana wątróbka, jak często słyszymy od znajomych, wywołuje mało pozytywnych emocji. Dlaczego? Może sekret tkwi w odpowiednim przyrządzeniu dania? Chętnie podzielimy  się z Wami naszym przepisem, który ostrzegamy, w efekcie końcowym wywołuje ciarki na plecach – a takie poczuliśmy, kiedy po raz pierwszy degustowaliśmy tą potrawę.

 

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2-3 cebule
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3 kwaśne jabłka
  • olej do smażenia

wątróbka

Składniki na surówkę:

  • 1-2 jabłka
  • 1-2 pieprz
  • świeży lub mrożony lubczyk albo zielona cebulka

 

Pomysł na surówkę powstał z potrzeby chwili kiedy pewnego dnia zapomniałam spakować śniadania do pracy i musiałam poratowałam się tym, co zostało w lodówce z dnia poprzedniego. Jabłko z ogórkiem kiszonym wkomponowane w plastry białego sera –  „niebo w gębie”.

 

Wykonanie:

1. Wątróbkę moczymy w zimnej wodzie około 15 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy wątróbkę z każdej strony.

3. Bardzo ważne – nie dodajemy soli w trakcie smażenia, bo wątróbka zrobi się twarda.

4. Do podsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, pieprz oraz majeranek, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

wątróbka

5. Miękką wątróbkę solimy i dusimy jeszcze dwie minuty.

6. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa, posypujemy wszystko majerankiem i zostawiamy pod przykryciem do czasu, gdy jabłka zmiękną.

wątróbka

Wykonanie surówki:

1. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.

2. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do jabłka.

3. Doprawiamy pieprzem i lubczykiem lub cebulką.

sałatka z ogórków i jabłka

 

Danie najwspanialsze aromaty wydobywa w połączeniu z ziemniakami. Tym razem spróbowaliśmy batatów – słodkich ziemniaków. Jeśli lubicie dynię, będą Wam odpowiadać.

bataty  bataty wątróbka wątróbka wątróbka

 

Historia lubczyku w naszym domu zaczęła się od odwiedzin rowerowego ziomka Leszka. W czasie  wspólnego grilowania poczęstował nas sałatką na bazie pomidorów, ogórków, papryki, oliwek, sera feta, doprawioną solą i świeżym lubczykiem z własnego mini ogródka. Początkowo mocno zdziwieni, bo lubczyk znamy tylko jako dodatek do rosołu, szybko wpadliśmy w zachwyt. Od tego czasu świeży lub mrożony lubczyk zawsze gości w naszym domu, a mrozimy go w sporej ilości, żeby przypadkiem nie zabrakło, dodając do sałatek ze świeżych warzyw, czy też potraw na bazie ryżu lub makaronu.

Zobacz również