Wszyscy pamiętamy wątróbkę, którą przygotowywali nam w dzieciństwie rodzice. Wspomnienia, jak to wspomnienia, czasem są bardzo przyjemne, innym razem przyprawiają o delikatny grymas na twarzy. Niestety bardzo zdrowa ale też niedoceniana wątróbka, jak często słyszymy od znajomych, wywołuje mało pozytywnych emocji. Dlaczego? Może sekret tkwi w odpowiednim przyrządzeniu dania? Chętnie podzielimy się z Wami naszym przepisem, który ostrzegamy, w efekcie końcowym wywołuje ciarki na plecach – a takie poczuliśmy, kiedy po raz pierwszy degustowaliśmy tą potrawę.
Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
2-3 cebule
sól, pieprz, majeranek
3 kwaśne jabłka
olej do smażenia
Składniki na surówkę:
1-2 jabłka
1-2 pieprz
świeży lub mrożony lubczyk albo zielona cebulka
Pomysł na surówkę powstał z potrzeby chwili kiedy pewnego dnia zapomniałam spakować śniadania do pracy i musiałam poratowałam się tym, co zostało w lodówce z dnia poprzedniego. Jabłko z ogórkiem kiszonym wkomponowane w plastry białego sera – „niebo w gębie”.
Wykonanie:
1. Wątróbkę moczymy w zimnej wodzie około 15 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy wątróbkę z każdej strony.
3. Bardzo ważne – nie dodajemy soli w trakcie smażenia, bo wątróbka zrobi się twarda.
4. Do podsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, pieprz oraz majeranek, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
5. Miękką wątróbkę solimy i dusimy jeszcze dwie minuty.
6. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa, posypujemy wszystko majerankiem i zostawiamy pod przykryciem do czasu, gdy jabłka zmiękną.
Wykonanie surówki:
1. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
2. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do jabłka.
3. Doprawiamy pieprzem i lubczykiem lub cebulką.
Danie najwspanialsze aromaty wydobywa w połączeniu z ziemniakami. Tym razem spróbowaliśmy batatów – słodkich ziemniaków. Jeśli lubicie dynię, będą Wam odpowiadać.
Historia lubczyku w naszym domu zaczęła się od odwiedzin rowerowego ziomka Leszka. W czasie wspólnego grilowania poczęstował nas sałatką na bazie pomidorów, ogórków, papryki, oliwek, sera feta, doprawioną solą i świeżym lubczykiem z własnego mini ogródka. Początkowo mocno zdziwieni, bo lubczyk znamy tylko jako dodatek do rosołu, szybko wpadliśmy w zachwyt. Od tego czasu świeży lub mrożony lubczyk zawsze gości w naszym domu, a mrozimy go w sporej ilości, żeby przypadkiem nie zabrakło, dodając do sałatek ze świeżych warzyw, czy też potraw na bazie ryżu lub makaronu.
Pasja zbliża ludzi. O dziwo to nie musi być ta sama dziedzina. Wystarczy już sama wiedza, że ma się do czynienia z człowiekiem, który żyje czymś więcej niż tylko dniem codziennym i nić porozumienia rodzi się sama.
yknik i znak zapytania użyty w tytule mają mocny akcent – stanowczy wykrzyknik i prawdziwe pytanie z żądaniem odpowiedzi. Tak – pójdziemy, pewnie w następny weekend.
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję.
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!!
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć.
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami.
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy.