Śledzie pani Basi

śledzie pod pierzynką

Najwspanialsze śledzie, którymi po raz pierwszy zostałam poczęstowana przez panią Basię. Od pierwszego kęsa ich smak przypadł mi do gustu – były obłędnie dobre! Od tego czasu śledzie wg tej receptury zawsze goszczą w naszym domu, gdy okazje są wyjątkowe.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych ( najlepiej matiasów)
  • 2 l wody
  • 1/3 szklanki octu
  • ziele angielskie, liść laurowy, kilka goździków
  • 3-4 łyżki cukru
  • cebula
  • około 200 ml majonezu
  • 1 szklanka kwaśnej i gęstej śmietany (konsystencja jest bardzo ważna, używamy w butelce)
  • rzodkiew
  • 4 ogórki kiszone
  • duże jabłko
  • kilka grzybków w occie (używamy pieczarek)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub zielona cebulka

 

Wykonanie:

1. Przygotowujemy zalewę octową z cukrem i przyprawami, studzimy i moczymy w niej matiasy z cebulką (około doby).

śledzie pod pierzynką

2. Ogórki kiszone, jabłko, pieczarki, oraz rzodkiew ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną drobno cebulę z zalewy i odciskamy sok kilka razy.

śledzie pod pierzynką

3. Majonez mieszamy ze śmietaną i dzielimy na dwie porcje.

4. Do jednej porcji sosu dodajemy starte warzywa i doprawiamy.

5. Śledzie wyjmujemy z zalewy, odciskamy z wody, kroimy na duże kawałki i układamy na dnie szerokiego naczynia.

śledzie pod pierzynką

6. Warstwę śledzi pokrywamy sosem z warzywami, następnie sosem bez warzyw i posypujemy zieloną cebulką.

śledzie pod pierzynką

7.Serwujemy ze świeżym pieczywem.

Nasze ulubione śledziki są już gotowe. Wyglądają apetycznie !!!! Mniam 🙂

śledzie pod pierzynką

Zobacz również