Jabłecznik z budyniem

jabłecznik z budyniem

Jabłuszka, jabłuszka i jeszcze raz jabłuszka…korzystamy jak tylko są! Na surowo i na ciepło 🙂 Tym razem podzielimy się z Wami niezwykle apetycznym i szybkim ciastem, które po prostu rozpływa się w ustach. Połączenie budyniu z jabłkami jest idealne! Prezentujemy zarówno jasną jak i ciemną wersję jabłecznika.

Składniki:

jabłecznik z bydyniem

Wykonanie:

1. Przesiewamy mąkę ( w wersji ciemnej razem z kakao)

2. Dodajemy pokrojone, mocno schłodzone masło i siekamy nożem.

jabłecznik

3. Dodajemy cukier oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie dodajemy schłodzoną śmietanę.

jabłecznik

4. Owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 30 minut.

5.Ciasto dzielimy na dwie części.

6. Jedną część ciasta wykładamy na blachę pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

7. Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalki.

8. Gotujemy budyń i studzimy.

9. Jabłka obieramy i kroimy w plastry.

10. Na wystudzone ciasto wylewamy część budyniu, układamy jabłka i przykrywamy resztą budyniu.

jabłecznik z budyniem

11. Na masę ścieramy druga część ciasta ( wyciągnięte z zamrażarki wygodniej zetrzeć) i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.

jabłecznik z budyniem

Ciasto zawsze wychodzi i bardzo szybko schodzi 🙂 Życzymy  smakowitego eksperymentowania !

jabłecznik z budyniem jabłecznik z budyniem jabłecznik z budyniem

 

Zobacz również