Ajwar

Kochamy dobre smaki. Pewnego letniego poranka udało nam się wstać wcześniej po to, aby udać się na targowisko po nasze ulubione produkty. W czasie szału zakupowych smakowitości wypatrzyliśmy paprykę. Piękna, czerwona, jędrna, kusząca – wzięliśmy cały worek! Część papryki zamroziliśmy, aromat pozostałej zatrzymaliśmy w słoikach wraz z pieczonym bakłażanem.

Składniki:
• 2 kg papryki
• 2 duże bakłażany
• 2 cebule
• 1-3 ząbki czosnku
• do smaku
• do smaku sól, cukier, ocet lub sok z cytryny (może być ostra papryka lub zioła wg uznania)
• 2 łyżki oleju lub oliwy

Wykonanie:
1. Paprykę i bakłażana kroimy na połówki, wydrążamy nasiona i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wraz z cebulą pokrojoną na grube plastry.
2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C około 30 minut ( albo do czasu aż skórką z papryki będzie przypieczona).
3. Upieczone warzywa wkładamy do metalowej miski lub garnka, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut do zaparzenia się.
4. Warzywa obieramy ze skórki i blendujemy wszystko.
5. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz przyprawy do smaku.
6. Dusimy wszystko na oliwie około 30 minut często mieszając.
7. Gorący ajwar przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
8. Pasteryzujemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 100 0C (słoiki do pasteryzacji wkładam do zimnego piekarnika odliczając czas od momentu nagrzania się pieca).

Z podanych proporcji nie wyszło wiele słoików, a zabawa z obieraniem warzyw okazała się dość męcząca. Mimo niedogodności smak pasty paprykowo-bakłażanowej przerósł nasze oczekiwania!
Teraz odkręcając słoiki nasze zmysły delektują się ich zawartością jako dodatkiem do świeżego pieczywa albo dań z grilla.

 

 

 

 

Zobacz również