Kiszone ogórki

kiszone-ogorki-czas-na-pasje

Każdego roku z utęsknieniem czekamy na porę, kiedy będziemy mogli przygotować kiszone ogórki. Przez cały sezon pachnie nimi w naszym domu. Średnio co dwa tygodnie bunclok odwiedza nowa partia ogórków…przepraszam, to dane ubiegłoroczne – w tym sezonie pierwsza seria kiszonek zniknęła po kilku dniach!

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • dużo kopru do kiszonek
  • główka czosnku
  • świeży chrzan
  • ewentualnie liść wiśni
  • 2-3 l wody
  • 2-3 łyżki soli

Wykonanie:

1. Ogórki dokładnie myjemy i  odcinamy końcówki.

2. Obieramy chrzan i kroimy w słupki.

3. Czosnek po obraniu nacinamy lub kroimy ząbki na pół.

4. Koper myjemy i dzielimy na mniejsze partie.

5. Gotujemy wodę z solą.

6. W wyparzonym, najlepiej kamionkowym naczyniu układamy warstwami koper oraz ciasno ogórki, pomiędzy które dodajemy chrzan i czosnek (oraz liście wiśni , jeśli posiadamy).

kiszone-ogorki-czas-na-pasje

7. Wszystko zalewamy gorącą (ewentualnie ciepłą) wodą, zakrywamy talerzem i obciążamy
słoikiem z  wodą.

8. Po 2-4 dniach (w zależności od tego jak bardzo małosolne lubicie) ogórki są gotowe.

kiszone-ogorki-czas-na-pasje   kiszone-ogorki-czas-na-pasje

kiszone-ogorki-czas-na-pasje

 

Zobacz również