Mrożone zioła

ziola-czas-na-pasje

Ten rok obfituje w zioła na naszym balkonie. Pięknie rosną na świeżym powietrzu, niektóre także uporczywie kwitną. Co ciekawe, kwitnące kwiaty ziół pochłaniają atrakcyjność pozostałej części rośliny. Jak temu zapobiec? Usuwamy młode kwiatostany.

Świeże zioła są bardzo aromatyczne. Idealnie komponują się z warzywami oraz daniami na ciepło. Odkryciem tego lata są oregano i majeranek. Dodane do pomidora albo włoskiej pasty sprawiają, że potrawy uzyskują perfekcyjny smak. Ważne, żeby dodawać je na ostatnim etapie przyrządzania, tuż przed podaniem.

Wyrośnięte zioła podcinamy, żeby mogły wypuścić nowe pędy, a celem zachowania aromatu na okres mniej słoneczny, suszymy lub mrozimy. Wybraliśmy drugą formę, żeby w późniejszym okresie także rozkoszować się ich prawie niezmienionym smakiem.

 

ziola-czas-na-pasje

 

Wykonanie:

  1. Zioła przycinamy, myjemy, suszymy.
  2. Odrywamy listki i siekamy.
  3. Układamy do pojemniczków.
  4. Mrozimy.

 

ziola-czas-na-pasje ziola-czas-na-pasje

 

Zobacz również