Ciasto z owocami

ciasto-z-owocami-czas-na-pasje-

Z serii szybko i prosto a zawsze genialnie proponujemy przepis na ciasto z owocami, które zawsze wychodzi, a smakuję…ahhh – palce lizać!

Przepis dostaliśmy od mamy i nie ukrywamy, że w tym roku gości w Naszym domu  bardzo często. Dla delikatnej zmiany jego charakteru, dodawaliśmy owoce, które były powszechnie dostępne. Zimą natomiast proponuję dodać owoce mrożone albo z puszki.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki szklanka  cukru
  • 1 cukier wanilinowego
  • 50 ml oleju
  • 1 duży, gęsty jogurt naturalny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dużo owoców (truskawki, maliny, śliwki, wiśnie, jagody, morele, porzeczki)

 

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

 

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło i cukier rozcieramy w dłoniach na kruszonkę i wstawiamy do lodówki.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.
  5. Dodajemy olej i mieszamy.
  6. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  8. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Układamy owoce.
  10. Posypujemy kruszonką
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny albo do suchego patyczka.

 

ciasto-z-owocami-czas-na-pasje- ciasto-z-owocami-czas-na-pasje-

ciasto-z-owocami-czas-na-pasje- ciasto-z-owocami-czas-na-pasje-

 

Prostota wykonania i wyjątkowy smak nie są jedynymi zaletami wypieku. Wielokrotnie ciasto towarzyszyło nam w podróży, samochodem, czy też rowerem.

 

Zobacz również