Musaka po bułgarsku

musaka-czas-na-pasje

Dostaliśmy od przyjaciół przyprawy bułgarskie: cudownie pachnący miód różany oraz mieszanki przypraw do mięs. Pierwsza myśl, jaka wpadła nam do głowy: „będziemy przygotowywać pyszne dania z letnim aromatem”! To zbyt proste. Pomyśleliśmy, że lepiej pokusić się o przygotowanie potrawy z kuchni bałkańskiej tamtego rejonu, i tak zrobiliśmy. Ich kuchnia jest smaczna, zawiera duże ilości warzyw i świetne przyprawy. Zagłębiając się w wiedzę o smakach Bułgarii, zaintrygowała nas znana z Grecji – musaka, tylko że w wydaniu bałkańskim. Różnica jest nieznaczna. Zamiast bakłażana, do bułgarskiej potrawy dodajemy ziemniaki. Nie tylko pomysł okazał się interesujący, smak zaskoczył nas jeszcze bardziej.

 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 8 pomidorów (albo puszka pomidorów plus dwa do wyłożenia blaszki)
  • jajko
  • łyżka mąki
  • łyżka mąki
  • około 200 gram startego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy wg uznania ( u nas mieszanka bułgarska )

 

Wykonanie:

  1. Mięso smażymy na patelni około 5 minut,doprawiamy do smaku, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i mieszamy.
  2. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i dusimy do miękkości.
  3. Dodajemy sparzone i pokrojone pomidory (albo z puszki) i wyciskamy czosnek.
  4. Wszystko doprawiamy do smaku.
  5. Naczynie do zapiekania natłuszczamy, na dnie układamy pomidory pokrojone w plastry, następnie mieszankę mięsno-ziemniaczaną z patelni.
  6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni około 40 minut.
  7. Przygotowujemy zalewę serową, czyli roztrzepujemy jajko, dodajemy łyżkę mleka i mąki oraz starty ser.
  8. Zapiekankę zalewamy sosem 20 minut przed końcem pieczenia.

 

Zapiekanka wyszła obłędnie smacznie. Po nałożeniu pierwszej porcji zgodnie postanowiliśmy zostawić resztę na jutro, a po zjedzeniu pierwszej porcji….nic nie zostało na później.

 

musaka-czas-na-pasje musaka-czas-na-pasje

 

Zobacz również