Zapiekane pomidory

faszerowane-pomidory-czas-na-pasje

Niedawno zostaliśmy obdarowani ogromną porcją pomidorów, co nas bardo ucieszyło, bo możemy je jeść w nieograniczonej ilości. Dla urozmaicenia smaków wymyślaliśmy nowe potrawy z wykorzystaniem warzywa. Jeśli chcecie zobaczyć zachwyt na twarzach domowników lub gości to proponujemy Wam przepis na szybką potrawę na obiad lub kolację.

Składniki:

  • kilka sztuk pomidorów podobnej wielkości (tyle ile zmieści się w naczyniu do zapiekania)
  • kasza kuskus
  • świeże zioła
  • krewetki koktajlowe albo pierś z kurczaka
  • przyprawy
  • oliwa do natłuszczenia

 

Wykonanie:

  1. Z pomidorów odkrajamy górną część i wydrążamy środek.
  2. Do płynnej części pomidorów dodajemy kuskus, zioła i przyprawy.
  3. Krewetki zalewamy gorącą wodą, następnie opiekamy na patelni, po minucie z każdej strony. Jeśli wykorzystujemy mięso drobiowe – kroimy je na małe kawałeczki i opiekamy doprawiając ulubionymi przyprawami.
  4. Do krewetek lub mięsa dodajemy farsz z kuskusa i chwilę dusimy.
  5. Wydrążone części pomidorów nadziewamy, przykrywamy odciętą częścią, układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 160-180 stopni.

 

Nasze pomidory są już gotowe. Wszystkie wyszły idealnie i smacznie. Jak Wasze?

 

faszerowane-pomidory-czas-na-pasje faszerowane-pomidory-czas-na-pasje

 

Zobacz również