Zapiekana papryka

zapiekana-papryka-czas-na-pasje

Nadszedł czas na paprykę i pomysły kulinarne z nią związane. Nie odkrywamy nic nadzwyczajnego, tym razem przypominamy o potrawie znanej i chętnie serwowanej w naszym domu we wrześniu. Mowa o nadziewanej papryce zapieczonej w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • kilka papryk
  • ryż
  • mięso mielone (wykorzystaliśmy ugotowane wcześniej w rosole)
  • ulubione przyprawy
  • sos pomidorowy ( w butelce albo ze zblendowanych pomidorów)

 

Wykonanie:

  1. Paprykę myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek.
  2. Ugotowane wcześniej mięso mielimy. W przypadku surowego mięsa mielonego – gotujemy z przyprawami, następnie odlewamy wodę.
  3. Gotujemy 3/4 szklanki ryżu, po czym odlewamy wodę.
  4. Mieszamy mięso z ryżem, doprawiamy i nadziewamy farszem paprykę.
  5. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą i układamy w nim papryki.
  6. Sos pomidorowy doprawiamy przyprawami, bazylią i oliwą.
  7. Papryki zalewamy sosem.
  8. Zapiekamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około 1 godziny.

 

zapiekana-papryka-czas-na-pasje zapiekana-papryka-czas-na-pasje

 

Nasze papryki są już gotowe. Z niecierpliwością czekamy na kolejne porcje 🙂 Udanych smaków!

 

 

Zobacz również