Leczo

leczo-czas-na-pasje

Kochani, nie możemy zapomnieć o papryce. U nas już zamrożona na okres zimowy! Oczyszczamy ją, kroimy i wkładamy w woreczkach do zamrażarki. Gdy mamy ochotę na leczo poza sezonem, papryka zawsze jest „pod ręka”. Teraz delektujemy się tą potrawa, ale przygotowaną ze świeżych warzyw

 

Składniki:

  • 4-5 papryk
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 krążki kiełbasy
  • opcjonalnie cukinia (wtedy dodajemy mniej pomidorów)
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, zioła małgorzatki)

 

Wykonanie:

  1. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.
  2. Cebulę kroimy w krążki.
  3. Kiełbasę kroimy w kostkę i dusimy na patelni lub w garnku z nieprzywierającą powłoką. Nie musimy dodawać tłuszczu, ponieważ wyjdzie z kiełbasy.
  4. Dodajemy cebulę, paprykę i dalej dusimy.
  5. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  6. Jeśli dodajemy cukinię, kroimy ja w kostkę po umyciu.
  7. Dodajemy pomidory (i cukinię) do miękkiej papryki z kiełbasą i doprawiamy do smaku.
  8. Dusimy wszystko około 10 minut.
  9. Serwujemy ze świeżym pieczywem.

leczo-czas-na-pasje

 

Zimą, kiedy świeże pomidory nie są już takie apetyczne, dodajemy te z puszki. Papryka w zamrażarce, i mamy szybki obiad 🙂

Życzymy smacznego !

 

Zobacz również