Śliwki w boczku

śliwki-w-boczku-czas-na-pasje

Smaczna przekąska, fantastyczny dodatek do dania głównego, ciekawe połączenie słodko-wędzonego smaku. Mamy na myśli małe, szybkie w przygotowaniu, trochę kaloryczne ale bardzo apetyczne śliwki w boczku.

Składniki:

  • opakowanie suszonych śliwek bez pestek
  • plastry bardzo cienko pokrojonego boczku lub szynki schwarzwaldzkiej
  • cynamon

 

Wykonanie:

  1. Boczek doprawiamy cynamonem.
  2. Śliwki owijamy boczkiem lub szynką i spinamy wykałaczką.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku około 20 minut albo podpiekamy na patelni pod przykryciem po pięć minut z każdej strony.
  4. Serwujemy jako przystawka lub podajemy z kaszą albo ryżem i ulubionymi dodatkami.

 

śliwki-w-boczku-czas-na-pasje śliwki-w-boczku-czas-na-pasje

 

Zobacz również