Schab w kapuście

schab-w-kapuscie-czas-na-pasje

Nie można przejść obok takiego dania obojętnie! Mięso połączone z kiszoną kapustą tworzy idealną kompozycję smakową. W sezonie grillowym mieliśmy słabość do krupnioka pieczonego w asystencie kiszonki, teraz zachwycamy się schabem zapiekanym w kapuście.

 

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości (1-,15 kg)
  • sól, pieprz, rozmaryn, ziele angielskie, czosnek
  • 40 dkg kiszonej kapusty
  • słodkie piwo (np.ciemny Kozel)

 

Wykonanie:

  1. Mięso nacieramy przyprawami o okładamy kiszoną kapustą.
  2. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce ( zimą u nas balkon ze względu na intensywny aromat kapusty).
  3. Mięso podlane piwem pieczemy w naczyniu żaroodpornym 1-1,5 godziny w temperaturze 200 stopni (przyjmujemy założenie 1 kg=1 godzina pieczenia).
  4. Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku do wystudzenia.

 

schab-w-kapuscie-czas-na-pasje schab-w-kapuscie-czas-na-pasje

 

Prawdziwa uczta dla podniebienia – nic dodać, nic ująć – smacznego 🙂

 

Zobacz również