Sernik

sernik-czas-na-pasje

Znajomi poczęstowali nas sernikiem, którego receptura pochodzi ze starej książki kucharskiej. Rozpłynęliśmy się czując jego smak – delikatny, waniliowy, lekko ciepły, wspaniały! Nieważne czy z polewą czekoladową, czy owocową frużeliną – zawsze tak samo pyszny!

 

Składniki i wykonanie:

sernik-tradycyjny-czas-na-pasje sernik-tradycyjny-czas-na-pasje

Dodamy tylko kilka praktycznych wskazówek:

  • ser mielimy dwa razy – naprawdę warto, ten z wiadereczka może być za płynny
  • dodajemy dwie laski wanilii
  • pieczemy 1,5 godziny ( 20 minut w temperaturze 180 stopni, potem zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy do końca)
  • do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą (sernik nie wysusza się)
  • po pieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik do wystudzenia.

Jesteśmy przekonani, że zakochacie się w tym smaku – warto!

 

sernik-czas-na-pasje sernik-tradycyjny-czas-na-pasje

sernik-czas-na-pasje

 

Zobacz również