Królik

krolik-czas-na-pasje-

Dzisiaj proponujemy mięso mniej standardowe – królika pieczonego w rękawie. Dostaliśmy dwa udka , które przyrządziliśmy wg naszej standardowej receptury, czyli sól, pieprz i zioła. Pieczemy w rękawie, bo mięso jest wtedy najbardziej soczyste a podajemy z ulubionymi dodatkami. Uwielbiam królika, najbardziej w śmietanie, ale o tym innym razem.

 

Składniki:

  • udka z królika albo królik podzielony na porcje
  • sól, pieprz, 3 cebule, najlepiej szalotki
  • dwie łyżki musztardy gruboziarnistej
  • dwa ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • mleko
  • opcjonalnie 100 ml białego wina

 

Wykonanie:

  1. Królika moczymy w mleko przez noc ( mięso kruszeje).
  2. Osuszone mięso nacieramy przyprawami, okładamy cebula pokrojoną w pióra i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
  3. Mięso wkładamy do rękawa.
  4. Dla wzmocnienia smaku proponujemy dodać białe, wytrawne wino.
  5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni a kolejne pół godziny w temperaturze 200 stopni.

 

Naszego królika upiekliśmy razem z ziemniaczkami pokrojonymi w grube plastry, doprawionymi wcześniej przyprawami i rozmarynem. Przygotowane w ten sposób nabierają aromatu mięsa.

Życzymy smacznego!

 

krolik-czas-na-pasje- krolik-czas-na-pasje-

 

Zobacz również