Dzisiaj proponujemy mięso mniej standardowe – królika pieczonego w rękawie. Dostaliśmy dwa udka , które przyrządziliśmy wg naszej standardowej receptury, czyli sól, pieprz i zioła. Pieczemy w rękawie, bo mięso jest wtedy najbardziej soczyste a podajemy z ulubionymi dodatkami. Uwielbiam królika, najbardziej w śmietanie, ale o tym innym razem.
Składniki:
udka z królika albo królik podzielony na porcje
sól, pieprz, 3 cebule, najlepiej szalotki
dwie łyżki musztardy gruboziarnistej
dwa ząbki czosnku
rozmaryn
mleko
opcjonalnie 100 ml białego wina
Wykonanie:
Królika moczymy w mleko przez noc ( mięso kruszeje).
Osuszone mięso nacieramy przyprawami, okładamy cebula pokrojoną w pióra i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Mięso wkładamy do rękawa.
Dla wzmocnienia smaku proponujemy dodać białe, wytrawne wino.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni a kolejne pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Naszego królika upiekliśmy razem z ziemniaczkami pokrojonymi w grube plastry, doprawionymi wcześniej przyprawami i rozmarynem. Przygotowane w ten sposób nabierają aromatu mięsa.
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję. Please follow and like us:
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!! Please follow and like us:
Są chwile wyjątkowe w życiu…w tym roku jest to czas oczekiwanie na naszą córeczkę – Dorotkę. Niezwykły okres, niezapomniane, pełne wzruszeń momenty. Please follow and like us:
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć. Please follow and like us:
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami. Please follow and like us:
Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę. Please follow and like us:
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy. Please follow and like us:
Najlepsze owoce to…. jagody! Poza koktajlem, który możemy pić codziennie, proponujemy apetyczny przepis na proste i najwspanialsze na świecie ciasto z jagodami w roli głównej. Please follow and like us:
Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki smakowe. Please follow and like us:
W upalne dni najlepiej smakują nam lekkie, owocowe ciasta. Do tego galeratka, bita śmietana lub jogurt i prawdziwa rozkosz czeka nasze podniebienie 🙂 Please follow and like us:
Przepisów na pierogi jest kilka – wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić. Ciasto jest elastyczne dzięki Please follow and like us: