Żurawina do mięsa

zurawina-czas-na-pasje

Znamy smak konfitury z żurawiny – idealny dodatek do mięs. W tym roku postanowiliśmy sami przygotować kilka słoiczków. Wykonanie jest banalnie proste, smakuje wyśmienicie pod jednym, bardzo ważnym warunkiem – mrozimy owoce przed przygotowaniem. Po co? Żeby zniwelować gorzki posmak.

W ten sam sposób można przyrządzić czerwoną borówkę, która świetnie komponuje się z klopsikami. Została nam jeszcze z ubiegłego roku, z zapasów, które przygotował tata. Cudowne jest posiadać takie smakowitości – zgodnie z zachcianką danego dnia, wybieramy to, na co mamy ochotę 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg świeżej żurawiny
  • 3/4 szklanki cukry
  • 1/3 szklanki wody
  • odrobina soku z cytryny

 

Wykonanie:

  1. Żurawinę mrozimy przez przetworzeniem.
  2. Gotujemy wodę z cukrem.
  3. Do masy dodajemy rozmrożoną żurawinę.
  4. Gotujemy do czasu aż konfitura zgęstnieje ( kulki owoców będą pękać po zgotowaniu).
  5. Dodajemy sok z cytryny.
  6. Przelewamy do wyparzonych słoiczków.
  7. Przechowujemy w lodówce albo wekujemy, jeśli chcemy zachować na dłużej.

 

Nasze słoiczki są już gotowe…ba, nawet zostało coś w środku. Konfitura jest tak pyszna, że znikała w trakcie przyrządzania 🙂

 

 

zurawina-czas-na-pasje zurawina-czas-na-pasje borówka-czas-na-pasje

 

Zobacz również