Szynka

szynka-czas-na-pasje

L: A gdybyśmy tak upiekli sobie szynkę? Znasz jakiś przepis?

E: W sumie nie. Mamy ulubione przyprawy, więc zrobimy wg naszej receptury.

L: To co, bierzemy mięso?

E: Bierzemy!

Tym sposobem powstał przepis na naszą ulubioną szynkę. Ulubioną, czyli jaką? Receptura poniżej.

 

Składniki:

  • kulka szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz w ziarnach
  • suszony rozmaryn i 3 gałązki świeżego
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • listek laurowy
  • czosnek
  • olej

 

Wykonanie:

  1. W moździerzu ucieramy suszony rozmaryn, ziele angielskie, pieprz i kolendrę w proporcjach, które nam najbardziej odpowiadają.
  2. Szynkę nacieramy olejem, solą, przyprawami i czosnkiem. Okładamy kilkoma listkami laurowymi.
  3. Marynujemy w lodówce minimum dobę.
  4. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni w rękawie, do którego wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.
  5. Przyjmujemy czas pieczenia: 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia. Przy większym kawałku zwiększamy czas proporcjonalnie (np. 1,2 kg mięsa – 1 godz.12 minut w piekarniku).
  6. Po upieczeniu zostawiamy mięso do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. U nas najczęściej na całą noc.

 

Mięso w tej wersji rozpływa się w ustach a jego aromat jest niezapomniany. Szynka jest idealna na ciepło oraz na zimno. Podajemy ją z musztardą lub chrzanem albo borówką.

 

szynka-czas-na-pasje szynka-czas-na-pasje

 

Zobacz również