Pasztet

pasztet-czas-na-pasje

Nie zastanawiacie się czasami co zrobić z mięsa, które zostało z rosołu? Jeśli nie zjemy, dajemy je do zamrażarki. Ugotowane mięso najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tradycyjnych gołąbków z sosem pomidorowym. Zachęcamy także do zrobienia pasztetu – w tej sytuacji jest o tyle prościej, bo mięso jest już ugotowane. Wystarczy zmielić, dodać przyprawy i upiec. A teraz krok po kroku:

Składniki:

  • około 1 kg ugotowanego  mięsa z rosołu (wołowina, drób)
  • 2 ugotowane marchewki i pietruszki
  • 4-5  jajek
  • sól, pieprz, suszony majeranek
  • świeże zioła (estragon, cząber)
  • 1 cebula
  • słoiczek dobrego smalcu
  • ewentualnie bułka tarta

 

Wykonanie:

  1. Mięso z warzywami mielimy w maszynce na najdrobniejszej tarczy.
  2. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i rumienimy na smalcu.
  3. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawy, świeże zioła, wystudzona cebulkę i smalec.
  4. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
  5. Gotowe mięso nakładamy do keksówek wysmarowanych smalcem i posypujemy bułką tartą.
  6. Pieczemy 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

 

To chyba najprostsza recepta na pasztet. Jego smak jest bardzo delikatny a charakteru nadają przyprawy i zioła, dlatego zachęcamy do eksperymentowania z różnymi smakami. U nas już zabrakło, ale często dodajemy namoczone, zmielone suszone grzyby. Zdarzały się wersje z czerwoną fosolą i marchewką startą na tarce o grubych oczkach, albo z papryką czy też kolorowym pieprzem, krórym obsypujemy przed pieczeniem wierzchnią warstwę pasztetu. Dla smakoszy słodko-wytrawnych smaków polecamy, żeby dodać do mięsa szuszoną żurawinę albo śliwki. Naturalnie bardziej wytrawnego i tradycyjnego smaku nasza potrawa nabiera po dodaniu do każdej wersji ugtowanej i zmielonej watróbki.

 

pasztet-czas-na-pasje pasztet-czas-na-pasje pasztet-czas-na-pasje

 

Zobacz również