Tarta z pomidorami i kurczakiem

tarta-z-pomidorami -i-kurczakiem

Bardzo lubimy kruche ciasta. Przepis na ciasto jest na tyle uniwersalny, że nie ograniczamy się tylko do wypieków w słodkim wydaniu. Idealnym pomysłem na obiad lub kolację jest tarta z sezonowymi warzywami lub z tym, na co właśnie mamy ochotę albo w lodówce.

 

Składniki na tartę:

  • 125 gram mąki
  • 75 gram masła
  • jajko
  • sól

 

Składniki na nadzienie:

  • serek mascarpone
  • jajko
  • mały filet z kurczaka
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione przyprawy lub świeże zioła

 

Wykonanie ciasta na tartę:

  1. Mąkę z kawałkami masła siekamy, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, następnie rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki na tartę o średnicy 25 cm.
  3. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Wykonanie nadzienia:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i pieczemy na patelni z przyprawami lub ziołami.
  2. Serek mascarpone mieszamy z jajkiem.
  3. Pomidorki kaktajlowe kroimy na połówki.
  4. Na wystudzony spód do tarty wykładamy serek zmieszany z jajkiem i ziołami (np. oregano, bazylia).
  5. Do masy wciskamy kawałki kurczaka i pomidorki.
  6. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

 

tarta-z-pomidorami -i-kurczakiem tarta-z-pomidorami -i-kurczakiem tarta-z-pomidorami -i-kurczakiem

 

Tartę można podawać na ciepło, ale fantastycznie smakuje również na zimno, po schłdzeniu w lodówce. Mimo niepozornego wyglądu, to bardzo syte danie!

 

Zobacz również