Grecka musaka

musaka-czas-na-pasje

Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę. Pokochaliśmy ten smak od pierwszego kęsa.

 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 pomidory
  • ulubione zioła i przyprawy (sól, pieprz, oregano, tymianek, itp)
  • olej do smażenia

 

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • około 300 ml mleka
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej

 

Wykonanie sosu beszamelowego:

  1. W randelku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę i podgrzewamy, aż zgęstnieje.
  2. Dodajemy przyprawy.
  3. Stopniowo dodajemy mleko cały czas energicznie mieszając.

 

Wykonanie:

  1. Warzywa myjemy i kroimy w plastry.
  2. Bakłażana i cukinię posypujemy solą i zostawiamy na 20 minut, żeby puściły sok.
  3. Mięso mielone podsmażamy na patelni z cebulą i dodatkiem świeżych ziół (tymianek, oregano, sól, pieprz).
  4. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami ziemniaki pokrojone w bardzo cieńkie plastry, bakłażana, cukinię, mięso, pomidory. Każdą warstwę warzyw posypujemy ziołami.
  5. Zalewamy sosem beszamelowym.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 45-60 minut.

 

Musakę można przygotować w naczyniu do zapiekania bądź mniejszych kokilkach. Gorące danie lubimy oprószyć serem i śweżymi ziołami. Świetnie smakuje z jogurtem, koniecznie greckim 🙂

 

musaka-czas-na-pasje musaka-czas-na-pasje musaka-czas-na-pasje

 

Zobacz również