Dzisiaj prosto, szybko i smacznie – zdrowy deser z truskawkami, na punkcie którego oszalejecie – ryż na mleku z truskawkową fużeliną.
Składniki:
- 200 gram truskawek
- pół kubka ryżu
- szklanka mleka
- odrobina cukru
- cukier waniliowy, wanilia lub jej ekstrakt
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Ryż gotujemy w mleku słodząc wg uznania cukrem i wanilią tak, aby wchłonął cały płyn.
- Przekładamy do pucharków.
- Truskawki zasypujemy odrobina cukru i zagotowujemy. Gdy puszczą sok zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie.
- Frużelinę przekładamy do pucharków.
- Ozdabiamy truskawkami, płatkami migdałowymi lub miętą.
Ryż na mleku można zastąpic kaszą manną. Każda wersja smakuje fantastycznie na ciepło, jak i na zimno. Można oszaleć na jego punkcie!
adl-post-slider id=”113″]