Nawet kromce chleba z masłem można nadać odrobinę niezwykłości. Można, jeśli się chce. Wystarczy odrobina soli i wspomnień, żeby cofnąć się w czasie, otworzyć portal do beztroskiego dzieciństwa oraz smaków, które wtedy, tak mało znaczące wśród zabaw i dziecięcych zajęć, dziś jednym kęsem mogą nas przenieść w mały, nieistniejący już świat.
W jaki świat przeniosą nas zatem takie potrawy jak zapiekanki, zupy, kremy, szynki własnej roboty, ryby przyrządzane na dziesiątki sposobów, mięsiwa duszone, smażone (…) i setki rodzajów potraw, których nie sposób wymienić? No w jaki? Pomożemy Ci przenieść się w świat dziecięcych wspomnień albo świat nowych doznań kulinarnych, a może czasem świat zapomnienia i chwil relaksu. Poczuj klimat – przyrządzaj, mieszaj, próbuj, wąchaj!
Zamieszczone tutaj przepisy i sytuacje z nimi związane, przyczyny oraz skutki „dzieł” naszych rąk i wyobraźni, pozwolą Ci zaspokoić nie tylko głód, ale także dać pomysł na obiad, przekąskę czy kolację. Czasem przeniosą w wyjątkowe dla Ciebie miejsca i wspomnienia.
Czy to tylko smak czy może jednak coś więcej?
Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę ...
Czytaj Dalej
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie ...
Czytaj Dalej
Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki ...
Czytaj Dalej
Przepisów na pierogi jest kilka - wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić ...
Czytaj Dalej
Zastanawiacie się czasami co przygotowac na obiad szybko i smacznie? Najciekawszą opcją są makarony z....właśnie, ze wszystim co sobie wymyślimy ...
Czytaj Dalej
Letnie warzywa są najlepsze, a że mamy słabość do tart, wykorzystaliśmy bakłażana i cukinię do przygotowania smacznej przekąski na kruchym ...
Czytaj Dalej
Bardzo lubimy kruche ciasta. Przepis na ciasto jest na tyle uniwersalny, że nie ograniczamy się tylko do wypieków w słodkim ...
Czytaj Dalej
Nie zastanawiacie się czasami co zrobić z mięsa, które zostało z rosołu? Jeśli nie zjemy, dajemy je do zamrażarki. Ugotowane ...
Czytaj Dalej
L: A gdybyśmy tak upiekli sobie szynkę? Znasz jakiś przepis? E: W sumie nie. Mamy ulubione przyprawy, więc zrobimy wg naszej ...
Czytaj Dalej
Bardzo chcemy podzielić się z Wami najbardziej tradycyjnym wypiekiem dnia codziennego czyli chlebem. Przepis jest bardzo prosty, zawsze wychodzi ...
Czytaj Dalej
Znamy smak konfitury z żurawiny - idealny dodatek do mięs. W tym roku postanowiliśmy sami przygotować kilka słoiczków. Wykonanie jest ...
Czytaj Dalej
Dzisiaj proponujemy mięso mniej standardowe - królika pieczonego w rękawie. Dostaliśmy dwa udka , które przyrządziliśmy wg naszej standardowej receptury, ...
Czytaj Dalej
Nie można przejść obok takiego dania obojętnie! Mięso połączone z kiszoną kapustą tworzy idealną kompozycję smakową. W sezonie grillowym mieliśmy ...
Czytaj Dalej
Lubimy tradycyjne obiady kuchni polskiej, głównie dlatego, że smak i aromat potraw unoszący się w domu przenoszą nas do czasów ...
Czytaj Dalej
Smaczna przekąska, fantastyczny dodatek do dania głównego, ciekawe połączenie słodko-wędzonego smaku. Mamy na myśli małe, szybkie w przygotowaniu, trochę kaloryczne ...
Czytaj Dalej
Czasem takie śniadanka są w naszym domu... Wystarczy kilka jajek (tyle ile zjemy), z których oddzielamy białka od żółtek. Białka ...
Czytaj Dalej
Kochani, nie możemy zapomnieć o papryce. U nas już zamrożona na okres zimowy! Oczyszczamy ją, kroimy i wkładamy w woreczkach ...
Czytaj Dalej
Lubimy kosztować sezonowych smakowitości, dlatego dzisiaj proponujemy grzyby. Duszone z mięsem pachną lasem i pobudzają wyobraźnię oraz kubki smakowe do ...
Czytaj Dalej
Lubicie cukinię? My bardzo! Zapiekaną, surową, do sałatek i grilowaną. Najbardziej smakuje nam w formie placuszków, które wyglądają prawie jak ...
Czytaj Dalej
Lubicie kukurydzę? Teraz jest najlepsza! Zdradzimy Wam sekret, jak ją przygotować, żeby smakowała wyjątkowo ...
Czytaj Dalej