Wytrawne

Nawet kromce chleba z masłem można nadać odrobinę niezwykłości. Można, jeśli się chce. Wystarczy odrobina soli i wspomnień, żeby cofnąć się w czasie, otworzyć portal do beztroskiego dzieciństwa oraz smaków, które wtedy, tak mało znaczące wśród zabaw i dziecięcych zajęć, dziś jednym kęsem mogą nas przenieść w mały, nieistniejący już świat.

W jaki świat przeniosą nas zatem takie potrawy jak zapiekanki, zupy, kremy, szynki własnej roboty, ryby przyrządzane na dziesiątki sposobów, mięsiwa duszone, smażone (…) i setki rodzajów potraw, których nie sposób wymienić? No w jaki? Pomożemy Ci przenieść się w świat dziecięcych wspomnień albo świat nowych doznań kulinarnych, a może czasem świat zapomnienia i chwil relaksu. Poczuj klimat – przyrządzaj, mieszaj, próbuj, wąchaj!

Zamieszczone tutaj przepisy i sytuacje z nimi związane, przyczyny oraz skutki „dzieł” naszych rąk i wyobraźni, pozwolą Ci zaspokoić nie tylko głód, ale także dać pomysł na obiad, przekąskę czy kolację. Czasem przeniosą w wyjątkowe dla Ciebie miejsca i wspomnienia.

Czy to tylko smak czy może jednak coś więcej?

 

musaka-czas-na-pasje

Grecka musaka

Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę ...
Czytaj Dalej
salatka-ryzowa-czas-na-pasje

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie ...
Czytaj Dalej
smażone boczniaki-czas-na-pasje

Smażone boczniaki

Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki ...
Czytaj Dalej
ciasto-na-pierogi-czas-na-pasje

Ciasto na pierogi

Przepisów na pierogi jest kilka - wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić ...
Czytaj Dalej
makaron-z-warzywami-czas-na-pasje

Makaron z warzywami

Zastanawiacie się czasami co przygotowac na obiad szybko i smacznie? Najciekawszą opcją są makarony z....właśnie, ze wszystim co sobie wymyślimy ...
Czytaj Dalej
tarta-z-cukinią-i-bakłażanem-czas-na-pasje

Tarta z cukinią i bakłażanem

Letnie warzywa są najlepsze, a że mamy słabość do tart, wykorzystaliśmy bakłażana i cukinię do przygotowania smacznej przekąski na kruchym ...
Czytaj Dalej
tarta-z-pomidorami -i-kurczakiem

Tarta z pomidorami i kurczakiem

Bardzo lubimy kruche ciasta. Przepis na ciasto jest na tyle uniwersalny, że nie ograniczamy się tylko do wypieków w słodkim ...
Czytaj Dalej
pasztet-czas-na-pasje

Pasztet

Nie zastanawiacie się czasami co zrobić z mięsa, które zostało z rosołu? Jeśli nie zjemy, dajemy je do zamrażarki. Ugotowane ...
Czytaj Dalej
szynka-czas-na-pasje

Szynka

L: A gdybyśmy tak upiekli sobie szynkę? Znasz jakiś przepis? E: W sumie nie. Mamy ulubione przyprawy, więc zrobimy wg naszej ...
Czytaj Dalej
hleb-pszenny-czas-na-pasje

Chleb pszenny z ziarnami

Bardzo chcemy podzielić się z Wami najbardziej tradycyjnym wypiekiem dnia codziennego czyli chlebem. Przepis jest bardzo prosty, zawsze wychodzi ...
Czytaj Dalej
zurawina-czas-na-pasje

Żurawina do mięsa

Znamy smak konfitury z żurawiny - idealny dodatek do mięs. W tym roku postanowiliśmy sami przygotować kilka słoiczków. Wykonanie jest ...
Czytaj Dalej
krolik-czas-na-pasje-

Królik

Dzisiaj proponujemy mięso mniej standardowe - królika pieczonego w rękawie. Dostaliśmy dwa udka , które przyrządziliśmy wg naszej standardowej receptury, ...
Czytaj Dalej
schab-w-kapuscie-czas-na-pasje

Schab w kapuście

Nie można przejść obok takiego dania obojętnie! Mięso połączone z kiszoną kapustą tworzy idealną kompozycję smakową. W sezonie grillowym mieliśmy ...
Czytaj Dalej
rolady-czas-na-pasje

Rolady z modrą kapustą

Lubimy tradycyjne obiady kuchni polskiej, głównie dlatego, że smak i aromat potraw unoszący się w domu przenoszą nas do czasów ...
Czytaj Dalej
śliwki-w-boczku-czas-na-pasje

Śliwki w boczku

Smaczna przekąska, fantastyczny dodatek do dania głównego, ciekawe połączenie słodko-wędzonego smaku. Mamy na myśli małe, szybkie w przygotowaniu, trochę kaloryczne ...
Czytaj Dalej
jajka-w-chmurce-czas-na-pasje

Jajka w chmurce

Czasem takie śniadanka są w naszym domu... Wystarczy kilka jajek (tyle ile zjemy), z których oddzielamy białka od żółtek. Białka ...
Czytaj Dalej
leczo-czas-na-pasje

Leczo

Kochani, nie możemy zapomnieć o papryce. U nas już zamrożona na okres zimowy! Oczyszczamy ją, kroimy i wkładamy w woreczkach ...
Czytaj Dalej
Apetyczny filet z piersi z kurczaka w grzybach

Filet z piersi z kurczaka duszony z grzybami

Lubimy kosztować sezonowych smakowitości, dlatego dzisiaj proponujemy grzyby. Duszone z mięsem pachną lasem i pobudzają wyobraźnię oraz kubki smakowe do ...
Czytaj Dalej
placki-z-cukinii-czas-na-pasje-

Placuszki z cukinii i sos tzatziki

Lubicie cukinię? My bardzo! Zapiekaną, surową, do sałatek i grilowaną. Najbardziej smakuje nam w formie placuszków, które wyglądają prawie jak ...
Czytaj Dalej
kukurydza-czas-na-pasje

Kukurydza

Lubicie kukurydzę? Teraz jest najlepsza! Zdradzimy Wam sekret, jak ją przygotować, żeby smakowała wyjątkowo ...
Czytaj Dalej