Wytrawne

Nawet kromce chleba z masłem można nadać odrobinę niezwykłości. Można, jeśli się chce. Wystarczy odrobina soli i wspomnień, żeby cofnąć się w czasie, otworzyć portal do beztroskiego dzieciństwa oraz smaków, które wtedy, tak mało znaczące wśród zabaw i dziecięcych zajęć, dziś jednym kęsem mogą nas przenieść w mały, nieistniejący już świat.

W jaki świat przeniosą nas zatem takie potrawy jak zapiekanki, zupy, kremy, szynki własnej roboty, ryby przyrządzane na dziesiątki sposobów, mięsiwa duszone, smażone (…) i setki rodzajów potraw, których nie sposób wymienić? No w jaki? Pomożemy Ci przenieść się w świat dziecięcych wspomnień albo świat nowych doznań kulinarnych, a może czasem świat zapomnienia i chwil relaksu. Poczuj klimat – przyrządzaj, mieszaj, próbuj, wąchaj!

Zamieszczone tutaj przepisy i sytuacje z nimi związane, przyczyny oraz skutki „dzieł” naszych rąk i wyobraźni, pozwolą Ci zaspokoić nie tylko głód, ale także dać pomysł na obiad, przekąskę czy kolację. Czasem przeniosą w wyjątkowe dla Ciebie miejsca i wspomnienia.

Czy to tylko smak czy może jednak coś więcej?

 

szynka-czas-na-pasje

Szynka

L: A gdybyśmy tak upiekli sobie szynkę? Znasz jakiś przepis? E: W sumie nie. Mamy ulubione przyprawy, więc zrobimy wg naszej ...
Czytaj Dalej
hleb-pszenny-czas-na-pasje

Chleb pszenny z ziarnami

Bardzo chcemy podzielić się z Wami najbardziej tradycyjnym wypiekiem dnia codziennego czyli chlebem. Przepis jest bardzo prosty, zawsze wychodzi ...
Czytaj Dalej
zurawina-czas-na-pasje

Żurawina do mięsa

Znamy smak konfitury z żurawiny - idealny dodatek do mięs. W tym roku postanowiliśmy sami przygotować kilka słoiczków. Wykonanie jest ...
Czytaj Dalej
krolik-czas-na-pasje-

Królik

Dzisiaj proponujemy mięso mniej standardowe - królika pieczonego w rękawie. Dostaliśmy dwa udka , które przyrządziliśmy wg naszej standardowej receptury, ...
Czytaj Dalej
schab-w-kapuscie-czas-na-pasje

Schab w kapuście

Nie można przejść obok takiego dania obojętnie! Mięso połączone z kiszoną kapustą tworzy idealną kompozycję smakową. W sezonie grillowym mieliśmy ...
Czytaj Dalej
rolady-czas-na-pasje

Rolady z modrą kapustą

Lubimy tradycyjne obiady kuchni polskiej, głównie dlatego, że smak i aromat potraw unoszący się w domu przenoszą nas do czasów ...
Czytaj Dalej
śliwki-w-boczku-czas-na-pasje

Śliwki w boczku

Smaczna przekąska, fantastyczny dodatek do dania głównego, ciekawe połączenie słodko-wędzonego smaku. Mamy na myśli małe, szybkie w przygotowaniu, trochę kaloryczne ...
Czytaj Dalej
jajka-w-chmurce-czas-na-pasje

Jajka w chmurce

Czasem takie śniadanka są w naszym domu... Wystarczy kilka jajek (tyle ile zjemy), z których oddzielamy białka od żółtek. Białka ...
Czytaj Dalej
leczo-czas-na-pasje

Leczo

Kochani, nie możemy zapomnieć o papryce. U nas już zamrożona na okres zimowy! Oczyszczamy ją, kroimy i wkładamy w woreczkach ...
Czytaj Dalej
Apetyczny filet z piersi z kurczaka w grzybach

Filet z piersi z kurczaka duszony z grzybami

Lubimy kosztować sezonowych smakowitości, dlatego dzisiaj proponujemy grzyby. Duszone z mięsem pachną lasem i pobudzają wyobraźnię oraz kubki smakowe do ...
Czytaj Dalej
placki-z-cukinii-czas-na-pasje-

Placuszki z cukinii i sos tzatziki

Lubicie cukinię? My bardzo! Zapiekaną, surową, do sałatek i grilowaną. Najbardziej smakuje nam w formie placuszków, które wyglądają prawie jak ...
Czytaj Dalej
kukurydza-czas-na-pasje

Kukurydza

Lubicie kukurydzę? Teraz jest najlepsza! Zdradzimy Wam sekret, jak ją przygotować, żeby smakowała wyjątkowo ...
Czytaj Dalej
faszerowane-pomidory-czas-na-pasje

Zapiekane pomidory

Niedawno zostaliśmy obdarowani ogromną porcją pomidorów, co nas bardo ucieszyło, bo możemy je jeść w nieograniczonej ilości ...
Czytaj Dalej
musaka-czas-na-pasje

Musaka po bułgarsku

Dostaliśmy od przyjaciół przyprawy bułgarskie: cudownie pachnący miód różany oraz mieszanki przypraw do mięs. Pierwsza myśl, jaka wpadła nam do ...
Czytaj Dalej
salatka-z-arbuza-czas-na-pasje

Sałatka z arbuza

Temperatura na dworze przekracza 35 stopni. W domu rolety zasłonięte, wentylator z całą mocą stara się mieszać powietrze. Zimny prysznic ...
Czytaj Dalej
ziola-czas-na-pasje

Mrożone zioła

Ten rok obfituje w zioła na naszym balkonie. Pięknie rosną na świeżym powietrzu, niektóre także uporczywie kwitną. Co ciekawe, kwitnące ...
Czytaj Dalej

Ogórki w kurkumie

W czasie porannych zakupów na targowisku usłyszałam przypadkiem, że najlepsze ogórki na przetwory są w lipcu. Dlaczego? Bo te z ...
Czytaj Dalej
kiszone-ogorki-czas-na-pasje

Kiszone ogórki

Każdego roku z utęsknieniem czekamy na porę, kiedy będziemy mogli przygotować kiszone ogórki. Przez cały sezon pachnie nimi w naszym ...
Czytaj Dalej

Ajwar

Kochamy dobre smaki. Pewnego letniego poranka udało nam się wstać wcześniej po to, aby udać się na targowisko po nasze ...
Czytaj Dalej
myszki z jajek

Radosnych Świąt !

Kochani, życzymy Wam spokojnych i ciepłych Świat ! Gdybyście mieli ochotę zaskoczyć Waszych najbliższych, proponujemy dwie wersje podania jajek. Smacznego!!!   ...
Czytaj Dalej