Tarta z cukinią i bakłażanem

tarta-z-cukinią-i-bakłażanem-czas-na-pasje

Letnie warzywa są najlepsze, a że mamy słabość do tart, wykorzystaliśmy bakłażana i cukinię do przygotowania smacznej przekąski na kruchym cieście.

 

Składniki i wykonanie ciasta do tarty:

Przygotowujemy wg przepisu na ( Tarta z pomidorami i kurczakiem )

Składniki na farsz:

  • około 12 plastrów cukinii
  • około 12 plastrów bakłażana
  • około 12 plastrów pomidora
  • jajko
  • okoł 10-15 dkg startego żółtego sera
  • przyprawy i świeże zioła

 

Wykonanie tarty:

  1. Pokrojoną w plastry cukinię i bakłażana solomy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Na wystudzony spód do tarty układamy naprzemian pomidora, cukinię i bakłażana.
  3. Wszystko posypujemy solą i świezymi ziołami.
  4. Zalewamy farsz roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.
  5. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

 

Mniam! Zachwycamy się jej smakiem o każdej porze – na śniadanie, na obiad albo na kolację 🙂

 

tarta-z-cukinią-i-bakłażanem-czas-na-pasje tarta-z-cukinią-i-bakłażanem-czas-na-pasje tarta-z-cukinią-i-bakłażanem-czas-na-pasje

 

Zobacz również