Zupa grzybowa

W czasie grzybobrania w naszym warsztacie nie może zabraknąć zupy grzybowej. Sami nie zbieramy grzybów. Nie z lenistwa, ale z ogromnego apetytu na życie! Owszem, zbierać możemy, tylko co z tego, jeśli przetworzymy i spróbujemy tylko jeden raz. Ku wielkiej radości, zupa opisana poniżej powstała na bazie składników podarowanych przez doświadczoną grzybiarkę.

Składniki:

  • wywar warzywny (około 2 litry)
  • grzyby (poza sezonem mrożone) ( około 1 kg – zupa będzie gęsta)
  • jogurt grecki lub śmietana
  • zielona pietruszka lub kolendra
  • przyprawy do smaku ( sól, pieprz, zioła małgorzatki)
  • grzanki lub makaron „nitki”

 

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy wywar z warzyw (koniecznie dodajemy do niego przyprawy na początku gotowania).
  2. Grzyby myjemy, odsączamy z wody i kroimy.
  3. Z wywaru usuwamy por, seler, pietruszkę i inne farfocle poza marchewką!
  4. Dodajemy grzyby i gotujemy, aż będą gotowe do spożycia (w przypadku podgrzybków około 30 minut).
  5. Podajemy z grzankami albo makaronem „nitki”.
  6. Ozdabiamy zieleniną i kleksem z jogurtu lub śmietany.

 

Nie wiem czy to fenomen sezonowości czy słabość do pewnych smaków – na tą zupę mamy ochotę o każdej porze dnia !

zupa-grzybowa-czas-na-pasje-zabrze