Crumble wiśniowe pod owsianą kruszonką

crumble-pod-owsiana-kruszonka-czas-na-pasje

Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami.

 

Składniki:

  • 160 gram zmielonych w blenderze płatków owsianych ( oppcjonalnie mąka)
  • 80 gram masła
  • 40 gram cukru
  • około 300-400 gram świeżych lub mrożonych wiśni (albo innych owoców np. truskawki, porzeczki, brzoskwinie, jabłka)
  • opcjonalnie płaska łyżka mąki ziemniaczanej jeśli używamy mrożonych owoców

 

Wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy zmielone płatki owsiane (albo mąkę) i cukier.
  2. Dodajemy pokrojone na drobne części masło.
  3. Rozcieramy w palcach na kruszonkę.
  4. W naczyniu do zapiekania układamy świeże lub mrożone owoce (z rozmrożonych owoców odlewamy sok i mieszamy z płaską łyżką mąki ziemniaczanej).
  5. Owoce posypyjemy kruszonką.
  6. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanycm do 180 stopni.

 

Kruszonkę można wzbogacić zmielonymi orzechami i cynamonem, w miejsce cukru dodać syrop klonowy itp, a masło zastąpić olejem kokosowym (w mniejszej proporcji). Dostaniemy wówczas bardzo zdrowa wersję słodyczy. Owoców nie słodzimy, ponieważ kruszonka świetnie się z nimi przegryzie. Podajemy na ciepło lub zimno z lodami albo jogurtem.

 

crumble-pod-owsiana-kruszonka-czas-na-pasje crumble-pod-owsiana-kruszonka-czas-na-pasje

 

Zobacz również