Dynia marynowana

A może dynia w innym wydaniu? Jedliśmy w formie kremu, upieczona w piekarniku świetnie zastępuje ziemniaki. Nie próbowaliśmy jeszcze marynowanej. Nawet nie przypuszczałam, że można ją podać w takiej formie. Pomysł podsunął kolega męża częstując swoimi przetworami. Niestety nie zdążyłam spróbować bo słoik był mały, więc zawartości nie wystarczyło, by podkraść na skosztowanie. Dla zaspokojenia ciekawości przygotowałam dynię w słoiku wg znalezionego prostego przepisu.

Składniki*:
• dynia (około ¼ dużej)
• 2 szklanki wody
• 1/3 szklanki octu
• 5 goździków
• 2 ziela angielskie
• 5 łyżek cukru
• sól
*Proporcje są podane na słoik o pojemności 1 l. Jeśli posmakuje zrobimy więcej.

 
Wykonanie:
1. Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubą kostkę.
2. Przygotowujemy zalewę słodko-kwaśną (wodę gotujemy z przyprawami).
3. Dynię wrzucamy do wrzątku na 5 minut.
4. Gorącą dynię wkładamy do słoika i zalewamy słodko-kwaśny płynem.
5. Słoik zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.

O rany! Dzieląc się z Wami przepisem zorientowała się, że zapomniałam posolić zalewę. Co teraz? Poczekamy aż dynia zamarynuje się (znając nas potrwa to kilka dni) i będziemy eksperymentować z bardziej słonym dodatkiem 😉

marynowana-dynia1 marynowana-dynia

 

Zobacz również