Kotlety schabowe

Każdy ma wspomnienia związane ze smakami z dzieciństwa – tradycyjną potrawą jest kotlet schabowy. Uwierzcie, że nie każdy smakuje tak samo. Chcielibyśmy się podzielić przepisem albo raczej sztuką przyrządzania kotletów schabowych. Nie będę opisywać smaku, bo nie starczyłoby tutaj miejsca a ślinianki pracowałyby bardzo intensywnie – koniecznie musicie wypróbować!

Składniki:
• kotlety schabowe z kością
• sól, pieprz do smaku
• jajko
• bułka tarta
• tłuszcz do smażenia(olej a najlepiej smalec)
• ziele angielskie
• liść laurowy
• cebula

Wykonanie:
1. Kotlety rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy przyprawami.
2. Moczymy w roztrzepanym jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu.
3. Upieczone kotlety przekładamy na dużą, głęboką patelnie i dusimy pod przykryciem razem z cebulką, zielem angielskim i liściem laurowym.

Cała filozofia upieczonego kotleta. Niby nic, taki standard ale uwierzcie, że mięso z kością smakuje inaczej, a duszenie upieczonego kotleta nadaje mu kruchości i nasyca aromatem ziół. Do tego ziemniaczki i mizeria z ogórka lub buraczki i koniecznie zarezerwujcie więcej czasu na odpoczynek po obiedzie 😉

Zobacz również