Chleb pszenny z ziarnami

hleb-pszenny-czas-na-pasje

Bardzo chcemy podzielić się z Wami najbardziej tradycyjnym wypiekiem dnia codziennego czyli chlebem. Przepis jest bardzo prosty, zawsze wychodzi ( chyba, że zapomnicie o procesie wyrastania ) i rzecz najistotniejsza, smakuje rewelacyjnie. Odkąd mama podzieliła się z nami tą recepturą, co tydzień w weekendowe śniadanka delektujemy się świeżymi, aromatycznymi kanapeczkami z chrupiącą skórką. Dzisiaj przedstawimy wam wersję klasyczną przepisu naszej mamy, czyli chleb na mące pszennej z dodatkiem ziaren. W kolejnych wpisach podzielimy się naszymi kombinacjami smakowymi – była już mąka pełnoziarnista, kminek a nawet żurawina.

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 7 łyżek siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 4 łyżki dynii
  • 4 łyżki słonecznika
  • opcjonalnie 3-4 łyżeczki czarnuszki
  • 25-30  gram świeżych drożdży
  • 800-900 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

  1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, sól i rozpuszczamy  w 100-200 ml ciepłej ( nie gorącej, żeby nie zabić ich właściwości ) wody.
  2. Mąkę przesiewamy do miski.
  3. Do mąki dodajemy nasiona.
  4. Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając resztę wody.
  5. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy przykryte szmatką do wyrośnięcia, tj. na około 1,5 godziny lub dłużej do podwojenia objętości.
  6. Dwie keksówki smarujemy masłem i wykładamy do nich wyrośnięte ciasto.
  7. Górną część skrapiamy wodą i wyrównujemy.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 minut przy otwartych drzwiach, po czym zamykamy i pieczemy chleb godzinę.
  9. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

hleb-pszenny-czas-na-pasje hleb-pszenny-czas-na-pasje

Bardzo ważnym jest aby chleb szybko wyjąć z brytfanki, żeby mógł odparować. Przechowujemy go na drewnianej desce przykryty szmatką. Pierwsze kromki jemy ciepłe, posmarowane masłem i posypane solą.

A Wy? Macie ochotę na tradycyjną kanapeczkę? Wygląda apetycznie, nieprawdaż?

hleb-pszenny-czas-na-pasje

Taka kanapka ze wszystkim, w których podstawowym składnikiem jest jajko? Lubimy czasem zrobić sobie ucztę kanapkową przy asyście dobrej kawy i świeżo wyciskanego soku z pomarańczy. Można posmakować i rozmarzyć się – nazywamy to klimatem urlopowym, który od rana wprowadza nas w fantastyczny nastrój.

hleb-pszenny-czas-na-pasje zas-na-pasje-sok-pomaranczowy

 

Zobacz również