Bardzo chcemy podzielić się z Wami najbardziej tradycyjnym wypiekiem dnia codziennego czyli chlebem. Przepis jest bardzo prosty, zawsze wychodzi ( chyba, że zapomnicie o procesie wyrastania ) i rzecz najistotniejsza, smakuje rewelacyjnie. Odkąd mama podzieliła się z nami tą recepturą, co tydzień w weekendowe śniadanka delektujemy się świeżymi, aromatycznymi kanapeczkami z chrupiącą skórką. Dzisiaj przedstawimy wam wersję klasyczną przepisu naszej mamy, czyli chleb na mące pszennej z dodatkiem ziaren. W kolejnych wpisach podzielimy się naszymi kombinacjami smakowymi – była już mąka pełnoziarnista, kminek a nawet żurawina.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
7 łyżek siemienia lnianego
1/2 szklanki otrąb pszennych
4 łyżki dynii
4 łyżki słonecznika
opcjonalnie 3-4 łyżeczki czarnuszki
25-30 gram świeżych drożdży
800-900 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, sól i rozpuszczamy w 100-200 ml ciepłej ( nie gorącej, żeby nie zabić ich właściwości ) wody.
Mąkę przesiewamy do miski.
Do mąki dodajemy nasiona.
Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając resztę wody.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy przykryte szmatką do wyrośnięcia, tj. na około 1,5 godziny lub dłużej do podwojenia objętości.
Dwie keksówki smarujemy masłem i wykładamy do nich wyrośnięte ciasto.
Górną część skrapiamy wodą i wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 minut przy otwartych drzwiach, po czym zamykamy i pieczemy chleb godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Bardzo ważnym jest aby chleb szybko wyjąć z brytfanki, żeby mógł odparować. Przechowujemy go na drewnianej desce przykryty szmatką. Pierwsze kromki jemy ciepłe, posmarowane masłem i posypane solą.
A Wy? Macie ochotę na tradycyjną kanapeczkę? Wygląda apetycznie, nieprawdaż?
Taka kanapka ze wszystkim, w których podstawowym składnikiem jest jajko? Lubimy czasem zrobić sobie ucztę kanapkową przy asyście dobrej kawy i świeżo wyciskanego soku z pomarańczy. Można posmakować i rozmarzyć się – nazywamy to klimatem urlopowym, który od rana wprowadza nas w fantastyczny nastrój.
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję. Please follow and like us:
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!! Please follow and like us:
Są chwile wyjątkowe w życiu…w tym roku jest to czas oczekiwanie na naszą córeczkę – Dorotkę. Niezwykły okres, niezapomniane, pełne wzruszeń momenty. Please follow and like us:
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć. Please follow and like us:
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami. Please follow and like us:
Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę. Please follow and like us:
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy. Please follow and like us:
Najlepsze owoce to…. jagody! Poza koktajlem, który możemy pić codziennie, proponujemy apetyczny przepis na proste i najwspanialsze na świecie ciasto z jagodami w roli głównej. Please follow and like us:
Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki smakowe. Please follow and like us:
W upalne dni najlepiej smakują nam lekkie, owocowe ciasta. Do tego galeratka, bita śmietana lub jogurt i prawdziwa rozkosz czeka nasze podniebienie 🙂 Please follow and like us:
Przepisów na pierogi jest kilka – wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić. Ciasto jest elastyczne dzięki Please follow and like us: