Smażone boczniaki

smażone boczniaki-czas-na-pasje

Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki smakowe. Fakt jest jeden – boczniaki smażone w panierce są fantastyczne i zawsze z utęsknieniem czekamy, kiedy pojawią się na straganach.

 

Składniki:

  • opakowanie smażonych boczniaków
  • 1-2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Boczniaki dokładnie myjemy i ususzamy. Zalewamy mlekiem i doprawiamy solą z pieprzem. Odstawiamy na pół godziny.
  2. Przygotowujemy składniki do panierki. Roztrzepujemy jajko w miseczce a na talerz wsypujemy bułkę tartą.
  3. Boczniaki odsączamy z mleka, panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Boczniaki na patelni posypujemy odrobiną soli.
  4. Usmażone grzyby odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Podajemy z ulubionymi warzywami.

 

Jak na kotleta przystało, podajemy je z ….jajkiem sadzonym, młodymi ziemniaczkami,fasolką, kalafiorem, mizerią. Nie wszystko jednocześnie – produkty oczywiscie do wyboru 🙂

 

smażone boczniaki-czas-na-pasje smażone boczniaki-czas-na-pasje

 

Zobacz również