Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki smakowe. Fakt jest jeden – boczniaki smażone w panierce są fantastyczne i zawsze z utęsknieniem czekamy, kiedy pojawią się na straganach.
Składniki:
opakowanie smażonych boczniaków
1-2 szklanki mleka
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Boczniaki dokładnie myjemy i ususzamy. Zalewamy mlekiem i doprawiamy solą z pieprzem. Odstawiamy na pół godziny.
Przygotowujemy składniki do panierki. Roztrzepujemy jajko w miseczce a na talerz wsypujemy bułkę tartą.
Boczniaki odsączamy z mleka, panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Boczniaki na patelni posypujemy odrobiną soli.
Usmażone grzyby odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z ulubionymi warzywami.
Jak na kotleta przystało, podajemy je z ….jajkiem sadzonym, młodymi ziemniaczkami,fasolką, kalafiorem, mizerią. Nie wszystko jednocześnie – produkty oczywiscie do wyboru 🙂
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję. Please follow and like us:
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!! Please follow and like us:
Są chwile wyjątkowe w życiu…w tym roku jest to czas oczekiwanie na naszą córeczkę – Dorotkę. Niezwykły okres, niezapomniane, pełne wzruszeń momenty. Please follow and like us:
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć. Please follow and like us:
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami. Please follow and like us:
Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę. Please follow and like us:
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy. Please follow and like us:
Najlepsze owoce to…. jagody! Poza koktajlem, który możemy pić codziennie, proponujemy apetyczny przepis na proste i najwspanialsze na świecie ciasto z jagodami w roli głównej. Please follow and like us:
Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki smakowe. Please follow and like us:
W upalne dni najlepiej smakują nam lekkie, owocowe ciasta. Do tego galeratka, bita śmietana lub jogurt i prawdziwa rozkosz czeka nasze podniebienie 🙂 Please follow and like us:
Przepisów na pierogi jest kilka – wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić. Ciasto jest elastyczne dzięki Please follow and like us: