W czasie porannych zakupów na targowisku usłyszałam przypadkiem, że najlepsze ogórki na przetwory są w lipcu. Dlaczego? Bo te z sierpnia wychodzą miękkie. Nie wiem czy to przesąd, czy prawda wywodząca się z dobrych kuchennych praktyk ale założyłam drugą wersję i zaczęliśmy ogórkowe szaleństwo. Proponujemy bardzo prosty przepis na ogórki konserwowane w kurkumie. Brzmi lekko egzotycznie, smakuje wykwintnie, pachnie i wygląda obłędnie. Będziecie zadowoleni!
Składniki:
2 kg ogórków
koper
6-7 ząbków czosnku
gorczyca
Zalewa:
2 łyżeczki kurkumy
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
Wykonanie:
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Do wyparzonych słoików wkładamy koper, pół łyżeczki gorczycy, pokrojony ząbek czosnku i ogórki.
Składniki zalewy gotujemy i zalewamy ogórki.
Słoiki odwracamy do góry dnem.
Jeśli wszystkie zassały, pasteryzujemy (w piekarniku na 100 stopni) około 7-10 minut.
Z podanych proporcji wychodzi 6-7 słoików po około 600 ml przepysznych ogórków – zachęcamy do wypróbowania!
Pasja zbliża ludzi. O dziwo to nie musi być ta sama dziedzina. Wystarczy już sama wiedza, że ma się do czynienia z człowiekiem, który żyje czymś więcej niż tylko dniem codziennym i nić porozumienia rodzi się sama.
yknik i znak zapytania użyty w tytule mają mocny akcent – stanowczy wykrzyknik i prawdziwe pytanie z żądaniem odpowiedzi. Tak – pójdziemy, pewnie w następny weekend.
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję.
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!!
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć.
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami.
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy.