Ogórki w kurkumie

W czasie porannych zakupów na targowisku usłyszałam przypadkiem, że najlepsze ogórki na przetwory są w lipcu. Dlaczego? Bo te z sierpnia wychodzą miękkie. Nie wiem czy to przesąd, czy prawda wywodząca się z dobrych kuchennych praktyk ale założyłam drugą wersję i zaczęliśmy ogórkowe szaleństwo. Proponujemy bardzo prosty przepis na ogórki konserwowane w kurkumie. Brzmi lekko egzotycznie, smakuje wykwintnie, pachnie i wygląda obłędnie. Będziecie zadowoleni!

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • koper
  • 6-7 ząbków czosnku
  • gorczyca

 

Zalewa:

  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli

 

Wykonanie:

  1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
  2. Do wyparzonych słoików wkładamy koper, pół łyżeczki gorczycy, pokrojony ząbek czosnku i ogórki.
  3. Składniki zalewy gotujemy i zalewamy ogórki.
  4. Słoiki odwracamy do góry dnem.
  5. Jeśli wszystkie zassały, pasteryzujemy (w piekarniku na 100 stopni) około 7-10 minut.

 

 

Z podanych proporcji wychodzi 6-7 słoików po około 600 ml przepysznych ogórków – zachęcamy do wypróbowania!

 

Zobacz również