Rolady z modrą kapustą

rolady-czas-na-pasje

Lubimy tradycyjne obiady kuchni polskiej, głównie dlatego, że smak i aromat potraw unoszący się w domu przenoszą nas do czasów dzieciństwa. To takie wspomnienia, którym towarzyszy nuta refleksji. Teraz wspominamy, doprawiamy i smakujemy naszymi zmysłami.

Składniki:

  • 4 (albo ile potrzebujemy) plastrów mięsa wołowego na rolady
  • musztarda
  • swojska kiełbasa
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie 2 suszone grzyby
  • mąką do zagęszczenia
  • zioła małgorzatki do sosu

 

Składniki na czerwoną kapustę:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • jabłko
  • marchewka
  • cebula
  • sok z cytryny albo ocet jabłkowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • opcjonalnie cukier

 

Wykonanie rolad:

  1. Mięso na rolady rozbijamy tłuczkiem.
  2. Nacieramy musztardą i przyprawami po stronie nadzienia.
  3. Układamy pokrojoną w plastry kiełbasą, ogórki i cebulę.
  4. Zwijamy w rolady i owijamy nitką.
  5. Podsmażamy z każdej strony do zrumienienia.
  6. Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby i dusimy do miękkości.
  7. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy rolady, studzimy i zdejmujemy nici.
  8. Wywar doprawiamy przyprawami i zagęszczamy mąką.
  9. Roladki dusimy w sosie około 10-15 minut.

 

Wykonanie czerwonej kapusty:

  1. Kapustę szatkujemy, doprawiamy przyprawami i gotujemy zalaną wodą.
  2. Do miękkiej kapusty dodajemy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, gotujemy jeszcze 5 minut i odlewamy wodę.
  3. Do ciepłej kapusty ścieramy jabłko i marchewkę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem, ewentualnie solą.
  4. Dodajemy oliwę i dusimy chwilę na małym ogniu.

 

Kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje u babci, jej niedzielne obiady zawsze były gotowe o godzinie 12:00. Dzisiaj u nas podobnie 🙂  Życzymy smacznego.

 

rolady-czas-na-pasje

 

Zobacz również