Makowiec japoński

makowiec-japonski-czas-na-pasje

Dzisiaj zaproponujemy Wam ciekawy i szybki przepis na makowca.Ciasto spróbowaliśmy na przyjęciu u znajomych – od pierwszego kęsa skradł nasze serca!  Nie każdy ma czas i cierpliwość do przygotowania tradycyjnego makowca. Ta wersja nie zajmuje dużo czasu, zamiast mąki dodajemy kaszę mannę, a obecność jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne i po prostu pyszne.

Składniki:

  • puszka maku z bakaliami ( albo 200-300 gram zmielonego maku)
  • 3-4 jabłka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • ulubione bakalie jeśli nie korzystamy z gotowej masy makowej

 

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
  2. Dodawać po łyżce maku, kaszy manny połączonej z proszkiem do pieczenia i jabłka starte na tarce o grubych oczkach oraz bakalie.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i wymieszać.
  4. Ciasto wylać do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

makowiec-japonski-czas-na-pasje makowiec-japonski-czas-na-pasje

Nasz makowiec jest już gotowy. Smakuje jak za pierwszym skosztowaniem.  Życzymy wspaniałych doznań kulinarnych!

 

Zobacz również