Tarta z jagodami

tarta-z-jagodami-czas-na-pasje

Kończymy i zaczynamy sezon owocowy! Czerwiec to najlepszy czas, żeby zrobić porządki w zamrażarce i miejsce na nowe owoce. Znaleźliśmy ostatnią paczuszkę jagód i szybko zrodził się pomysł na tartę jagodową, której przepis poniżej przedstawiamy:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 gram masła
  • 50 gram cukru
  • żółtko
  • ewentualnie łyżka, dwie kwaśnej śmietany
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy

 

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę.
  2. Dodajemy pokrojone, mocno schłodzone masło i siekamy nożem.
  3. Dodajemy cukier, żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie dodajemy schłodzoną śmietanę.
  4.  Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 30 minut.
  5.  Formę do tarty (około 21 cm) wykładamy zimnym ciastem, schładzamy do nagrzania piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  6. Jagody z dwoma łyżkami cukru gotujemy w niewielkiej ilości wody (zamrożone, świeże lub ze słoika – do ostatnich nie dodajemy wody i cukru).
  7. Dodajemy rozrobiony z wodą budyń śmietankowy.
  8. Ciepłą masę wylewamy na wystudzone ciasto.
  9. Chłodzimy około 1 godziny.
  10. Ubijamy bitą śmietanę z cukrem wanilinowym i wykładamy na schłodzoną tartę.
  11. Przyozdabiamy wg uznania.

 

tarta-z-jagodami-czas-na-pasje

 

Schłodzona tarta niesamowicie smakuje w ciepłe dni. Połączenie waniliowego ciasta z jagodami i bitą śmietaną rozpieszcza zmysł smaku. Cudowna kompozycja – zachęcamy do wypróbowania!

 

tarta-z-jagodami-czas-na-pasje tarta-z-jagodami-czas-na-pasje

 

Zobacz również