Filet z piersi z kurczaka duszony z grzybami

Apetyczny filet z piersi z kurczaka w grzybach

Lubimy kosztować sezonowych smakowitości, dlatego dzisiaj proponujemy grzyby. Duszone z mięsem pachną lasem i pobudzają wyobraźnię oraz kubki smakowe do intensywnej pracy.

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 kg grzybów ( świeżych, poza sezonem mrożonych)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła małgorzatki
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

1. Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na gorącej patelni kilka minut z każdej strony.

2. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, przyprawy.

3. Świeże grzyby czyścimy i kroimy w plastry a jeżeli posiadamy mrożone dodajemy bezpośrednio do mięsa, podlewamy wodą i dusimy wszystko pod przykryciem około 40 minut.

Apetyczny filet z piersi z kurczaka w grzybach

4. Mięso kroimy w plastry i podajemy z ryżem.

5. Całość idealnie komponuje się z surówką z pora, jabłka i marchewki.

filet z piersi kurczaka w grzybach Apetyczny filet z piersi z kurczaka w grzybach

 

Zobacz również