Przepisów na pierogi jest kilka – wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić. Ciasto jest elastyczne dzięki dodaniu ciepłej wody do mąki. Zabieg ten powoduje zaparzenie mąki. Uważajcie jednak, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo zetnie jajko.
Składniki:
2 szkalnki mąki
1 jajko
około 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (nie gorącej) wody
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
Wykonsnie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, masło, sól i odroninę wody.
Zagniatamy ciasto stpniowo dodając wodę tak, aby uzyskało jednlita konsystencję.
Ciasto nie może kleić się do rąk, ale musi być miękkie.
Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na około 2-3 mm grubości.
Szklanką wycinamy koła, na których układamy farsz i zlepiamy brzegi.
Gotowe gotujemy we posolonej wodzie około 5 minut z każdej strony.
Ciasto wykorzystujemy zarówno do pierogów na słono, jak i na słodko. Ostatnio, ze względu na porę roku królują u nas smaiki owocowe. Dodając owoce do ciasta, nie słodzimy ich, żeby nie puszczały zbyt dużo soku.Owocowe posypujemy cukrem albo polewamy jogurtem z miodem. Smacznego!
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję. Please follow and like us:
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!! Please follow and like us:
Są chwile wyjątkowe w życiu…w tym roku jest to czas oczekiwanie na naszą córeczkę – Dorotkę. Niezwykły okres, niezapomniane, pełne wzruszeń momenty. Please follow and like us:
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć. Please follow and like us:
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami. Please follow and like us:
Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę. Please follow and like us:
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy. Please follow and like us:
Najlepsze owoce to…. jagody! Poza koktajlem, który możemy pić codziennie, proponujemy apetyczny przepis na proste i najwspanialsze na świecie ciasto z jagodami w roli głównej. Please follow and like us:
Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki smakowe. Please follow and like us:
W upalne dni najlepiej smakują nam lekkie, owocowe ciasta. Do tego galeratka, bita śmietana lub jogurt i prawdziwa rozkosz czeka nasze podniebienie 🙂 Please follow and like us:
Przepisów na pierogi jest kilka – wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić. Ciasto jest elastyczne dzięki Please follow and like us: