Ciasto na pierogi

ciasto-na-pierogi-czas-na-pasje

Przepisów na pierogi jest kilka – wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić. Ciasto jest elastyczne dzięki dodaniu ciepłej wody do mąki. Zabieg ten powoduje zaparzenie mąki. Uważajcie jednak, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo zetnie jajko.

 

Składniki:

  • 2 szkalnki mąki
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (nie gorącej) wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli

 

Wykonsnie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, masło, sól i odroninę wody.
  2. Zagniatamy ciasto stpniowo dodając wodę tak, aby uzyskało jednlita konsystencję.
  3. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale musi być miękkie.
  4. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na około 2-3 mm grubości.
  5. Szklanką wycinamy koła, na których układamy farsz i zlepiamy brzegi.
  6. Gotowe gotujemy we posolonej wodzie około 5 minut z każdej strony.

 

Ciasto wykorzystujemy zarówno do pierogów na słono, jak i na słodko. Ostatnio, ze względu na porę roku królują u nas smaiki owocowe. Dodając owoce do ciasta, nie słodzimy ich, żeby nie puszczały zbyt dużo soku.Owocowe posypujemy cukrem albo polewamy jogurtem z miodem. Smacznego!

 

ciasto-na-pierogi-czas-na-pasje ciasto-na-pierogi-czas-na-pasje

 

 

Zobacz również