Sobotnie plany rowerowe i brak batonów zbożowych w domu zainspirowały mnie do zrobienia owsianych ciasteczek czekoladowych. W szafce, ze słodkości pozostała tylko czekolada. W plecaku mogłaby się rozpłynąć, ale w ciastkach, sprawdza się rewelacyjnie!
Pomiędzy wstawieniem ekspresu na nasz poranny rytuał kawowy, a przygotowaniem kilku śniadaniowych smakowitości, ciasteczka były już w piekarniku 🙂
Składniki:
1 duże jajko
1/3 szklanki cukru *
1/2 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 gram masła
pół tabliczki czekolady ( startej, pokruszonej lub rozpuszczonej)*
*w przypadku gdy dodajemy czekoladę mleczną proponuję zmniejszyć ilość cukru wg uznania
Wykonanie:
Jajko roztrzepujemy widelcem.
Miękkie masło miksujemy z cukrem, na koniec dodajemy jajko.
Mieszając dodajemy stopniowo suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia (albo sodę) i płatki owsiane.**
Dodajemy czekoladę ( w przypadku rozpuszczonej, studzimy !!!).
Formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 1800
** Ciasto musi być bardzo gęste, powinno kleić się w rękach. Jeśli konsystencja jest rzadsza, dodajemy więcej mąki i płatków.
Zanim przygotowaliśmy się do wyjazdu na Czechowice, ciasteczka zdążyły wystygnąć. Idealnie pasowały do porannej kawy, resztę spakowaliśmy do plecaka rowerowego 😉
…tym na starość trąci. W przysłowiach zawsze ukryta była mądrość uniwersalna, ponadczasowa. Niezależnie od nurtów politycznych i rozwoju technologii pewne prawdy sprawdzają się zawsze – przynajmniej taką mamy nadzieję. Please follow and like us:
Tym razem trochę sportowo, bo z udziałem naszego rodzinnego biegacza – Adama. Przedstawiamy kIlka zdjęć z półmaratonu, w którym Dorotka mocno kibicowała ulubionemu wujkowi. Świetny wynik – gratulujemy !!! Please follow and like us:
Są chwile wyjątkowe w życiu…w tym roku jest to czas oczekiwanie na naszą córeczkę – Dorotkę. Niezwykły okres, niezapomniane, pełne wzruszeń momenty. Please follow and like us:
Ciekawość – przede wszystkim ciekawość – wytłumaczenie tej specyficznej wycieczki. No tak – trzeba mieć jakiś powód do tego co w życiu się robi lub co chce się robić – ciekawość to dobre wyjaśnienie tej dwuczęściowej sesji, którą za chwile będziecie mogli zobaczyć. Please follow and like us:
Nie macie nic słodkiego w domu, a goście dzwonią, że będą za pół godziny…szybki skan pomysłów i jest! Fantastyczne, zachwycające, kuszące crumble z owocami. Please follow and like us:
Bakłażany, cukinie, pomidory, młode ziemniaczki. Jakie to wszystko apetyczne! Z wymienionych składników proponujemy Wam grecką musakę. Please follow and like us:
Jak mamy ochotę na sałatkę z majonezem, najczęściej wybieramy ryżową z kurczakiem. Szybka w przygotowaniu i pożywna, szczególnie na śniadanie do pracy. Please follow and like us:
Najlepsze owoce to…. jagody! Poza koktajlem, który możemy pić codziennie, proponujemy apetyczny przepis na proste i najwspanialsze na świecie ciasto z jagodami w roli głównej. Please follow and like us:
Nie bez powodu na smażone boczniaki mówi się, że to bezmięsny kotlet. Jeśli dostaniemy pokaźne sztuki, rzeczywiście można oszukać kubki smakowe. Please follow and like us:
W upalne dni najlepiej smakują nam lekkie, owocowe ciasta. Do tego galeratka, bita śmietana lub jogurt i prawdziwa rozkosz czeka nasze podniebienie 🙂 Please follow and like us:
Przepisów na pierogi jest kilka – wybrałam ten, który smakuje nam najlepiej i właśnie nim chcemy się z Wami podzielić. Ciasto jest elastyczne dzięki Please follow and like us: