Owsiane ciasteczka czekoladowe

owsiane ciasteczka czekoladowe

Sobotnie plany rowerowe i brak batonów zbożowych w domu zainspirowały mnie do zrobienia owsianych ciasteczek czekoladowych. W szafce, ze słodkości pozostała tylko czekolada. W plecaku mogłaby się rozpłynąć, ale w ciastkach, sprawdza się rewelacyjnie!

Pomiędzy wstawieniem ekspresu na nasz poranny rytuał kawowy, a przygotowaniem kilku śniadaniowych  smakowitości, ciasteczka były już w piekarniku 🙂

Składniki: 

  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki cukru *
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 gram masła
  • pół tabliczki czekolady ( startej, pokruszonej lub rozpuszczonej)*

 

*w przypadku gdy dodajemy czekoladę mleczną proponuję zmniejszyć ilość cukru wg uznania

Wykonanie:

  1. Jajko roztrzepujemy widelcem.
  2. Miękkie masło miksujemy z cukrem, na koniec dodajemy jajko.
  3. Mieszając dodajemy stopniowo suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia (albo sodę) i płatki owsiane.**
  4. Dodajemy czekoladę ( w przypadku rozpuszczonej, studzimy !!!).
  5. Formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 1800  

** Ciasto musi być bardzo gęste, powinno kleić się w rękach. Jeśli konsystencja jest rzadsza, dodajemy więcej mąki i płatków.

 

Zanim przygotowaliśmy się do wyjazdu na Czechowice, ciasteczka zdążyły wystygnąć. Idealnie pasowały do porannej kawy, resztę spakowaliśmy do plecaka rowerowego 😉

 

owsiane ciasteczka czekoladowe

 

Zobacz również