Meksykański tort marketingowy

tort naleśnikowy- minikoparka kubota kx018, kx019

Może dla zabawy, a może z czystej satysfakcji udowodnienia pewnych zależności, że prowadzenie działań marketingowych w firmie przez osoby kompetentne i z pomysłami ma sens większy  niż wprowadzanie  oszczędności w tym zakresie.  Dziś jedynie treści oryginalne mają szanse przebić się przez gąszcz zdjęć i informacji.
Poniższy przepis to coś więcej niż tylko lista czynności, jakie należy wykonać, by zaspokoić głód.To połączenie zamiłowania do gotowania, rysowania, robienia zdjęć i grafik. Taki miszmasz pasji, który w efekcie ma pokazać, że jedzenie i pozycjonowanie produktów niejedno ma imię. Przedstawiamy więc przepis na meksykański tort marketingowy, ale po kolei …
Naleśniki uwielbiamy w dużej ilości, dlatego tym razem wymyśliliśmy, że zamiast zawijać, można przełożyć  je farszem i poukładać warstwami. Trudno upiec naleśnika w formie kwadratowej, także potrawa kształtem przypomina tort. Stabilność konstrukcji została zapewniona dzięki urządzeniom wspomagającym pracę.

Składniki pomysłu:
•model minikoparki Kubota KX080
•zdewastowane miejsce
•para zaangażowanych w pomysł ludzi
•rysunek z www.satyrycznie.pl
•odrobina talentu graficznego
•głód tworzenia i ten zwykły – gastryczny

Składniki na farsz:
• 1 kg mięsa mielonego
• 0,5 kg pieczarek
• 2 cebule
• 3 papryki
• 1-2 puszki pomidorów krojonych
• puszka kukurydzy
• puszka czerwonej fasolki
• przyprawy (sól, pieprz, papryka wędzona, zioła)

Składniki na ciasto naleśnikowe (około 8 naleśników):
• 2 szklanki mąki
• 2 jajka
• sól
• około dwóch szklanek piwa
Potrzebować będziemy również starty ser żółty i trochę sosu pomidorowego.

Wykonanie farszu:
1. Mięso mielone smażymy na patelni rozdrabniając je drobno.
2. Na drugiej patelni smażymy pieczarki pokrojone w plastry razem z cebulką.
3. Pieczarki dodajemy do mięsa, przyprawiamy.
4. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski.
5. Dusimy aż składniki będą miękkie.
6. Dodajemy pomidory w puszce (najpierw puszkę, potem uzupełniamy – farsz powinien być gęsty).
7. Doprawiamy ziołami.
8. Dodajemy fasolkę i kukurydzę.

Wykonanie naleśników:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól i szklankę piwa.
2. Miksujemy i dodajemy jeszcze piwo do uzyskania konsystencji śmietany.
3. Naleśniki pieczemy na natłuszczonej patelni.

Wykonanie tortu:
1. W okrągłej formie układamy naleśnika, przekładamy go farszem meksykańskim i tworzymy kilka warstw. Ostatnia warstwa powinna być zakończona naleśnikiem.
2. Górę smarujmy sosem pomidorowym.
3. Przykrywamy folia aluminiową i zapiekamy około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
4. 10 minut przed końcem górę posypujemy startym serem.

Wbrew pozorom potrawę przyrządza się szybko. W czasie kiedy powstaje sos meksykański, można przygotować naleśniki, potem już tylko układanie i zapiekanie, a czas można wykorzystać na inne przyjemności 😉
U nas poszło bardzo szybko dzięki pomocy minikoparki Kubota i kierownikowi budowy ze strony satyrycznie.pl 🙂

Efekt już widać – można powiększyć.

tort naleśnikowy- minikoparka kubota kx018, kx019

Oraz backstage – czyli jak wygląda przygotowanie pomysłu od tzw. kuchni 🙂

tort naleśnikowy tort naleśnikowy tort naleśnikowy tort naleśnikowy

 

Zobacz również