Wytrawne gofry

gofry-czas-na-pasje

Pamiętacie smak gofrów? Lekkie, delikatnie chrupiące ciasto z bitą śmietaną i owocami, które rozpływa się w ustach ! Dla odmiany, nieco konkretniej, bo w wersji na słono proponujemy przepis w zasadzie uniwersalny i idealny na obiad czy kolację. Pomysłem można miło połechtać podniebienie gości, a sami często będziecie przyrządzać wytrawne gofry.

 

Składniki na gofry:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy plus oliwa do nasmarowania gofrownicy
  • ulubione zioła (świeże lub suszone)

 

Składniki na sałatkę:

  • dwie garście rukoli
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • pół opakowania serka pleśniowego
  • pół opakowania wędzonego łososia
  • kilka orzechów włoskich
  • sól, pieprz

 

Wykonanie gofrów:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, sól, zioła i mleko.
  2. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej smietany.
  3. Pieczemy w gofrownicy wysmarowanej oliwą.

 

Wykonanie sałtki:

  1. Warzywa myjemy. Wszystkie składniki poza rukolą kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Układamy w misce rukolę, warzywa, ser pleśniowy, łososia i orzechy. Dodajemy przyprawy i mieszamy delikatnie.
  3. Gotową sałatkę nakładamy na upieczone, jeszcze ciepłe gofry.

 

To jedna z propozycji podania. Gofry można udekorować każda sałatką, na którą macie ochotę. Fantastycznie smakują również w wersji kanapkowej z wędlina, serem i warzywami. Testowaliśmy je z sosem meksykańskim (sos meksykański z przepisu na meksykański tort marketingowy)– wszystko pasuje idealnie.

gofry-czas-na-pasje  gofry-czas-na-pasje

 

Zobacz również